POSJET KANADI

PREDSJEDNICU U KANADI DOČEKAO LEGENDARNI SPORTAŠ HRVATSKOG PODRIJETLA U ringu ga nije uspio srušiti ni Muhammad Ali

 
Jakov Kitarović, Kolinda Grabar-Kitarović, George Čuvalo i Justin Trudeau
 Facebook

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nastavku državnog posjeta Kanadi posjetila je Calgary gdje se sastala s upraviteljicom države Alberte Lois Mitchell, priopćeno je u četvrtak iz Ureda predsjednice.

Sugovornice su razmijenile mišljenja o ravnopravnosti spolova i promicanju ženskih prava, navodi se u priopćenju.

Grabar-Kitarović kazala je da Hrvatska pozdravlja napore kanadskog vodstva u svrhu promicanja ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena te predanosti Agendi o ženama, miru i sigurnosti.

Ured Predsjednice
Kolinda Grabar-Kitarović i Lois Mitchell

Rekla je da se ponosi što je preuzela predsjedavanje Vijećem žena svjetskih vođa, mreže od 75 sadašnjih i bivših predsjednika država i vlada, jedine takve organizacije u svijetu, dodaje se.

Ured Predsjednice
Kolinda Grabar-Kitarović i Lois Mitchell

„U tom smislu, i s obzirom na moju novu ulogu predsjedateljice Vijeća žena svjetskih vođa, nadam se da možemo zajedno raditi na ravnopravnosti spolova te na promicanju ženskih prava diljem svijeta“, istaknula je hrvatska predsjednica.

Ured Predsjednice
Kolinda Grabar-Kitarović i Lois Mitchell

Tijekom višednevnog i uopće prvog državnog posjeta nekog hrvatskog predsjednika Kanadi od uspostave neovisnosti Hrvatske, predsjednica se od ponedjeljka sastala s najvišim kanadskim dužnosnicima, poslovnim ljudima i predstavnicima hrvatske zajednice u toj zemlji.

U kanadskom gradu Hamiltonu u utorak je zaslužnim zajednicama uručila priznanja za doprinos očuvanju i jačanju povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske, na svečanom prijemu kojega je domaćin bio kanadski premijer Justin Trudeau.

Facebook

Povelje Republike Hrvatske uručene su katoličkim župama i crkvama, savezu folklornih društava, krovnoj sportskoj udruzi Sjeverne Amerike te radijskom programu za njihov rad na pružanju duhovne skrbi, očuvanju jezika, kulturnog i nacionalnog identiteta te promicanju zajedništva hrvatske zajednice kroz sportske aktivnosti.

Među gostima s kojima se susrela bio je i kanadski Hrvat Juraj Čuvalo, poznatiji kao George Chuvalo, koji je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća bio jedan od najboljih svjetskih boksača u teškoj kategoriji.

Facebook
Jakov Kitarović, Kolinda Grabar-Kitarović, George Čuvalo i Justin Trudeau

Čuvala je u 80-tim i 90-tim godina zadesila velika životna tragedija. U 11 godina izgubio je tri sina koji su umrli kao ovisnici o heroinu, a supruga Lynne oduzela si je život ne mogavši podnijeti nesretnu sudbinu svojih sinova. Čuvalov otac iz Hercegovine je u Kanadu emigrirao 1926. godine, a majka je stigla 1936. Godinu dana kasnije dobili su sina, Juraja.

Unatoč očevu protivljenju, mali George već se kao desetogodišnjak počeo baviti boksom. Nastupajući kao amater bio je kanadski prvak u teškoj kategoriji i u 19. godini odlučio se profesionalno posvetiti boksu. Do 1978. godine, kad je napustio ring, dvaput je boksao za naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji i oba puta izgubio odlukom bodovnih sudaca, prvo 1965. godine od Erniea Terrella, a godinu kasnije od legendarnog Muhammada Alija. Za Čuvala je kasnije izjavio da je najtvrđi boksač s kojim se ikada borio.

Imao je nesreću da je karijeru morao graditi u vrijeme kad je teška kategorija bila najbolja u povijesti. George nije izbjegavao nikoga, boksao je protiv velikana kao što su Joe Frazier, George Foreman, Jerry Quarry, Jimmy Ellis, Pete Rademacher, Floyd Patterson, Oscar Bonavena i uglavnom gubio, ali nijednom u profesionalnoj karijeri nije bio oboren s nogu. Dvoboj za titulu svjetskog prvaka protiv Mohammada (tada se zvao Cassius Clay), Chuvalo nije dobio. Poslije je izjavio da je on nakon meča otišao na ples sa ženom, a Ali je završio u bolnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:07