DRAMA

'PREDSJEDNIK JE UPRAVO IZVRŠIO DRŽAVNI UDAR' Drastična eskalacija krize u Venezueli, vrhovni sud razvlastio parlament, oporba zove vojsku na ustanak

Nicolas Maduro
 REUTERS

Venezuelski vrhovni sud koji oporba optužuje da je u službi aktualne vlasti, dodijelio si je u četvrtak ovlasti parlamenta, utvrde oporbe, u novom nasilnom činu tabora predsjednika Nicolasa Madura, a predsjednik parlamenta Julio Borges optužuje potonjeg za "državni udar".

Ova odluka pokazuje da se produbljuje politička kriza koja potresa tu naftom bogatu zemlju nakon nadmoćne pobjede oporbe na parlamentarnim izborima krajem 2015., prvi put u zadnjih 17 godina. Oporba se protivi politici bivšeg predsjednika Huga Chaveza koji je bio na dužnosti od 1999. do 2013. a koju provodi Maduro.

"Nicolas Maduro je u Venezueli upravo izveo državni udar", rekao je Borges na tiskovnoj konferenciji ispred zgrade parlamenta, pozivajući vojsku da prekine "šutnju" nakon narušavanja ustavnog poretka.

"Maduro ne može biti iznad ustava", dodao je, ocijenivši da je predsjednik "oduzeo vlast venezuelskom narodu".

Julio Borges (C), President of the National Assembly holds a teared copy of a sentence of the Venezuela's Supreme Court as he speaks during a news conference in Caracas, Venezuela March 30, 2017. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins
REUTERS

Vrhovni sud je u siječnju 2016. poništio sve odluke koje je izglasala Narodna skupština, kao odgovor na imenovanje troje zastupnika antichavista, unatoč sumnji koja je pratila njihov izbor. Vrhovni sud je nakon toga neprestano smanjivao ovlasti zastupnika.

"Dok je Narodna skupština izvan zakona, parlamentarne ovlasti izravno preuzima Ustavno vijeće (vrhovnog suda)", navodi se u odluci koju je najviše pravosudno tijelo u zemlji objavilo u noći na četvrtak.

To konkretno znači da si vrhovni sud prisvaja pravo donošenja zakona.

"To je nepošten sud koji krivo tumači ustav koji je sam donio", reagirao je u četvrtak oporbeni zastupnik Henry Ramos Allup, bivši predsjednik venezuelskog jednodomnog parlamenta.

Vrhovni sud je u utorak ukinuo imunitet venezuelskim zastupnicima, koji većinom dolaze iz oporbe i može im se suditi za veleizdaju na vojnom sudu.

Osim političke krize, Venezuelu su pogodile nestašica osnovnih namirnica i inflacija koja se teško može zaustaviti (1660 posto krajem 2017., predviđa MMF).

Glavni tajnik OAS-a osudio državni udar u Venezueli

Glavni tajnik Organizacije američkih zemalja (OAS) osudio je u četvrtak "državni udar koji je sama sebi izvela" Venezuela, gdje predsjednik Nicolas Maduro sada ima u rukama sve ovlasti nakon odluke Vrhovnog suda da si prisvoji ovlasti parlamenta.

Najviše pravosudno tijelo u zemlji, za koje se smatra da je blisko vlasti, odlučilo je u četvrtak da će si prisvojiti ovlasti parlamenta, pa i ovlast donošenja zakona. U utorak je zastupnicima Narodne skupštine, u kojoj oporba ima većinu, ukinulo zastupnički imunitet.

Venezuelski predsjednički režim sada ima u rukama svu vlast: izvršnu, vojnu, sudsku i zakonodavnu.

Ove dvije odluke Vrhovnog suda su "zadnji udarci kojima režim ruši ustavni poredak zemlje i ukida demokraciju", rekao je glavni tajnik OAS-a Luis Almagro u priopćenju.

Glavni tajnik te organizacije u koju ulaze zemlje na američkom kontinentu, a sjedište joj je u Washingtonu, izrazio je usto žaljenje što se "nažalost dogodilo ono na što smo upozoravali".

Odluka Vrhovnog suda pokazuje da se produbljuje politička kriza koja potresa tu naftom bogatu zemlju nakon nadmoćne pobjede oporbe na parlamentarnim izborima krajem 2015., prvi put u zadnjih 17 godina. Oporba se protivi politici bivšeg predsjednika Huga Chaveza koji je bio na dužnosti od 1999. do 2013. a koju provodi Maduro.

Almagro je u utorak zaprijetio da će isključiti Venezuelu iz OAS-a ako ona ubrzo ne raspiše opće izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:56