ZARAZA U ŠPANJOLSKOJ

Predsjednik katalonske vlade obolio od koronavirusa

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.03.2020. u 16:29

Spain's Prime Minister Pedro Sanchez (L) welcomes Catalonia's regional president Quim Torra at the Moncloa Palace in Madrid on February 26, 2020. - Spain's prime minister today opened talks with Catalan separatists in a bid to defuse a crisis over the region's independence push that has dominated Spanish politics for years. Socialist Prime Minister Pedro Sanchez's left-wing minority coalition government relies on the support of Catalan separatist party ERC to pass legislation and its survival could depend on the fate of the talks. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
AFP

Quim Torra

Koronavirus se u ponedjeljak nastavio širiti Španjolskom, drugom najpogođenijom europskom zemljom nakon Italije, zarazivši i katalonskog predsjednika vlade Quima Torru.

Torra  (57) je iz Barcelone preko videoveze otkrio kako kašlje i ima temperaturu, te da više od 24 sata ima simptome. Dan ranije je obolio i potpredsjednik katalonske vlade Pere Aragonès, nalazi se u svom domu i osjeća se dobro.

U Kataloniji, koja broji 7,5 milijuna stanovnika, oboljele su 903 osobe pa je to druga najpogođenija autonomna pokrajina. U pokrajini Madrid zaraženo je 4.165 stanovnika, među kojima i predsjednica regije Isabel Díaz-Ayuso.

„Nastavit ću biti na čelu ove borbe protiv nevidljivog neprijatelja...Ali izolirana. Idemo na njega!“, poručila je Díaz-Ayuso preko Twittera.

U Španjolskoj su drugi dan na snazi izvanredne mjere. Stanovnicima je zabranjen izlazak na ulice, osim kako bi otišli na posao, u trgovine s hranom, bolnice, ljekarne i kioske. Policijski automobili patroliraju pustim ulicama. Zatvoreni su svi objekti za razonodu te obrazovne institucije.

No broj zaraženih raste iz minute u minutu. Oboljelo je 9.407 osoba, što je 1.654 više nego dan ranije. Preminulo je njih 335. Vlada je najavila produženje izvanrednih mjera na razdoblje dulje od, u subotu najavljenih, petnaest dana. To mora odobriti parlament. I vlada i oporba slažu se oko aktualnih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.

Izdvajamo