TRZAVICE MEĐU SUSJEDIMA

PREDSJEDNIK MEKSIKA IMA PORUKU ZA TRUMPA 'Branit ćemo NAFTA-u i štititi naše migrante, a uvrede našeg nacionalnog dostojanstva su neprihvatljive'

Enrique Pena Nieto
 Carlos Jasso / REUTERS

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto u subotu je rekao da će ta zemlja braniti Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA-e) i da će štititi mlade migrante u SAD-u, te je poručio da njegova vlada neće prihvatiti uvrede protiv "nacionalnog dostojanstva" od administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Odnos s novom Vladom SAD-a, kao i sa svakom drugom zemljom, mora biti temeljen na neopozivim načelima - suverenitetu, obrani nacionalnog interesa i zaštiti naših migranata. Nećemo prihvatiti ništa što se protivi našem nacionalnom dostojanstvu", rekao je Pena Nieto u svom godišnjem obraćanju naciji.

Najavio je da će Meksiko poticati priznanja migranatima za njihove doprinose i boriti se protiv njihove diskriminacije.

Poslao je "tople pozdrave" i "zalog solidarnosti" mladim Meksikancima u programu koji štiti imigrante koji su nezakonito ušli u SAD kao djeca. Naime, američki predsjednik Donald Trump bi u utorak trebao objaviti svoju odluku hoće li ukinuti politiku iz doba Baracka Obame koja štiti skoro 800.000 imigranata od deportacije.

Pena Nieto također je kazao da će Meksiko nastaviti s obranom Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA-e) kao sredstva za daljnju integraciju regije i osiguravanja sigurnosti investitorima.

Trgovinski pregovarači Kanade, Sjedinjenih Država i Meksika okupili su se u petak u Mexico Cityu kako bi raspravili o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA) iz kojeg američki predsjednik Donald Trump želi povući svoju državu ako se on ne izmijeni. Timovi triju država započeli su drugi krug pregovora o 25 predmeta, a u nekim područjima poput digitalne trgovine i malog poduzetništva postoji mogućnost konsenzusa.

"Pregovarački tim ima precizne upute da sudjeluje u tom procesu s ozbiljnošću, dobrom vjernom i konstruktivnim duhom, postavljajući na prvo mjesto interese Meksika, a tražeći rezultat s kojim sve tri zemlje pobjeđuju", rekao je Pena Nieto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:44