NEOVISNOST SUDSTVA

PREDSJEDNIK POTPISAO ZAKON ZBOG KOJEG BIJESNI EUROPSKA KOMISIJA Ministar pravosuđa ima ovlasti razrješavati i imenovati čelnike općih sudova

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.07.2017. u 11:16

Poland's President Andrzej Duda leaves after his media announcement about Supreme Court legislation at Presidential Palace in Warsaw, Poland, July 24, 2017. REUTERS/Kacper Pempel
Kacper Pempel / REUTERS

Andrzej Duda

VARŠAVA – Poljski predsjednik Andrzej Duda potpisao je zakon kojeg je usvojila vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) i koji ministru pravosuđa daje ovlasti da imenuje i smjenjuje čelnike općih sudova u državi.

"Predsjednik je potpisao zakon od 12. srpnja", objavio je zamjenik čelnika ureda predsjednika na službenoj stranici.

Oporbeni prosvjednici u ponedjeljak su od Dude tražili da ne potpiše tu mjeru nakon što je stavio veto na dva od tri prijedloga koje su potvrdili oba parlamenta. Duda je zaustavio Zakon o vrhovnom sudu i Zakon o državnom pravosudnom vijeću, što je iznenadilo PiS kojega je on bio član.

Poljska konzervativna vlada izvijestila je u ponedjeljak navečer da će nastaviti svoju spornu reformu pravosuđa unatoč tome vetu.

"Nećemo popustiti pred pritiscima ulice i stranih zemalja", istaknula je predsjednica vlade Beata Szydlo na televiziji. Usto je izrazila žaljenje što predsjednička zabrana "usporava" reformu i "možda nije razumljiva onima koji očekuju 'dobre promjene'", što je bio slogan njezine stranke Pravo i pravda (PiS) na zadnjim izborima.

Veto "shvaćaju kao poticaj oni koji se bore za očuvanje nepravednog sustava, sustava velikih i malih zloporaba i pritiska na mnoge časne građane", rekla je.

Oba teksta daju veću ulogu parlamentu, dakle političkoj većini i ministru pravosuđa, u imenovanju sudaca.

Kritičari tvrde da ta dva zakona potkopavaju neovisnost poljskog sudstva. PiS njihovo donošenje opravdava potrebom da se pravosudni sustav racionalizira i da se suzbije korupcija sudačke "kaste".

Kritike predloženih reformi izrazili su Europska unija, američki State Department i drugi akteri iz međunarodne zajednice.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo