GORUĆI PROBLEM

Predsjedništvo BiH u dvodnevnom posjetu Sloveniji, među temama i migranti

Milorad Dodik, Željko Komšić, Šefik Džaferović
 Ranko Cukovic, Dado Ruvic, Fedja Krvavac / REUTERS

Članovi Predsjedništva BiH boravit će u srijedu i četvrtak u službenom posjetu Sloveniji, a uz uobičajene teme razvoja bilateralnih političkih i gospodarskih odnosa bit će riječi i o problematici migracija.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik dolaze u dvodnevni službeni posjet na poziv predsjednika Boruta Pahora, koji je prilikom svog zadnjeg posjeta Sarajevu sredinom travnja kazao da pitanje europske perspektive BiH i ostalih država zapadnog Balkana za EU mora biti i geopolitičko, a ne samo tehničko pitanje te da je to proces koji treba ubrzati kako bi se osigurala politička i druga stabilnost regije.

Osim s Pahorom, članovi Predsjedništva BiH sastat će se i s premijerom Marjanom Šarecom, ministrom vanjskih poslova Mirom Cerarom te predsjednikom parlamenta Dejanom Židanom. Oni će, među ostalim, zajedno sa slovenskim domaćinima razgledati izložbu o aktivnostima razminiranja u BiH, koje je provela američko-slovenska fundacija ITF te sudjelovati na akademskoj raspravi o pitanjima ustavno-pravnog uređenja BiH, koju organizira jedan slovenski fakultet.

Uz uobičajene teme kao što su potpora Slovenije reformskim procesima i integraciji BiH u euroatlantske organizacije, bilateralni odnosi i neka pitanja vezana uz sukcesiju bivše zajedničke države, slovenska će strana u razgovorima staviti u fokus i na migracijska pitanja, prenose slovenski mediji.

Riječ je o migracijskim pravcima tzv. balkanskom rutom, prvenstveno onom koja zadnjih mjeseci prolazi iz BiH preko Hrvatske i Slovenije prema sjeveru i zapadu EU.

BiH se ove godine susreće s velikim problemom migranata, čiji se broj u toj državi procjenjuje na između 6000 i 8000, a većina je smještena u Unsko-sanskom kantonu, na području Bihaća i Velike Kladuše, odakle se obično ilegalno žele probiti preko granice, najprije u Hrvatsku, a onda u Sloveniju i dalje, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

Lokalne vlasti u tom dijelu BiH optužuju one središnje da ništa ne čine kako bi se stanje u provizornim kampovima, u kojima su smješteni migranti, sredilo, a na teškoće koje migranti čine Sloveniji u njenim pokušajima zaštite vanjske granice Schengena u utorak je kolege na sastanku europskih ministara unutarnjih poslova u Bruxellesu upozorio slovenski ministar Boštjan Poklukar, navode slovenski meidji.

Poklukar je kazao da se države i lokalne zajednice na koje se navezuje balkanska migrantska ruta susreću s velikim troškovima vezanim na migrante, ne samo vezano na smještaj migranata, nego i uz komunalnu infrastrukturu, što bi negativno moglo utjecati na raspoloženje stanovništva prema migrantima.

Poklukar je ustvrdio da je u Sloveniji ove godine uhvaćeno oko 400 ljudi koji ilegalno prevoze migrante te da je broj migranata u Sloveniji ove godine, u odnosu na prošlu, porastao za 72 posto pa bi o troškovima trebala brinuti i nova Europska komisija.

Poklukar očekuje da će nova Europska komisija ukinuti preraspoređivanje migranata u EU po kvotama, jer se tome, kako kaže, protivi većina članica, ali da Slovenija, unatoč tome što već četvrtu godinu za redom bilježi veći migrantski tok, dobro kontrolira granicu Schengena prema Hrvatskoj te da većinu onih koji granicu ilegalno prijeđu uspijeva vratiti u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:07