NAKON KORONE

PREDSTAVLJEN KINESKI PLAN ZA OŽIVLJAVANJE GOSPODARSTVA 'Zauzimat ćemo se za pozitivan gospodarski rast, ne trebamo velike poticaje'

 
Predsjednik Xi Jinping i premijer Li Keqiang
 AFP

PEKING - Kina će se zauzimati za pozitivan gospodarski rast kako bi se oporavila od utjecaja pandemije koronavirusa ove godine, unatoč tome što nije postavila cilj rasta, rekao je u četvrtak premijer Li Keqiang, obećavši veću pomoć ako se gospodarstvo suoči s daljnjim poremećajima.

"Rezervirali smo dovoljno prostora za mjere. To može biti na području fiskalne, financijske ili društvene sigurnosti", rekao je Li za vrijeme novinske konferencije koja se održava jednom godišnje nakon završene godišnje sjednice parlamenta.

Kina ne treba velike poticaje, no rast ostaje važan, a likvidnost će se povećati jer "iznimne situacije traže iznimne mjere", rekao je kineski premijer odgovarajući na pitanje novinara.

Ulagači su očekivali da će Peking uvesti velike poticajne mjere da izvuče drugo po redu svjetsko gospodarstvo iz neočekivana pada i neki su bili razočarani neuobičajenom odlukom da se ne postavljaju ciljevi rasta.

Li je naglasio da se fokus politika prebacio na osiguranje stabilnosti i zaposlenosti, financijske operacije, inozemnu trgovinu, domaća ulaganja i tržišna očekivanja.

"Možemo na vrijeme uvesti nove politike i nećemo oklijevati u tome da održimo stabilan rad kineske ekonomije, što je najvažnije", rekao je premijer.

Vlada je obećala veću državnu potrošnju i ciljani proračunski manjak od najmanje 3,6% BDP-a.

Na temelju do sada najavljenih proračunskih mjera, poticaj koji vlada planira implementirati jednak je oko 4,1% kineskog BDP-a, prema Reutersovim proračunima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:00