UVID U UM ZNANSTVENIKA

Predstavljena dosad nepoznata Einstenova pisma

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.03.2019. u 16:37

Part of a collection of 110 manuscript pages written by Albert Einstein that were unveiled by Israel's Hebrew University are seen on display at the university in Jerusalem March 6, 2019. REUTERS/Ronen Zvulun
Ronen Zvulun / REUTERS

dio kolekcije Einsteinovih pisama

Uoči 140. godišnjice rođenja Alberta Einsteina sveučilište u Jeruzalemu objavilo je 110 njegovih pisama i tako omogućilo kratak uvid u um genijalnog znanstvenika.

Dokumenti su predstavljeni na tiskovnoj konferenciji Hebrejskog sveučilišta, kojemu je Einstein jedan od osnivača.

Većina pisama, privatne i znanstvene naravi, dosad je bila nepoznata javnosti.

Među njima su i četiri pisma dugogodišnjoj prijateljici i kolegici Michele Besso. U njima Einstein piše o "ideji" o atomskoj apsorpciji i emisiji svjetla, što će kasnije postati temelj laserske tehnologije.

Einsten, koji je bio Židov, u pismu sinu Hansu Albertu 1935. izražava zabrinutost stanjem u Europi i usponu nacista u Njemačkoj.

"Nadajmo se da u Europi neće biti rata. Ostatak Europe napokon stvari počinje shvaćati ozbiljno, posebno Englezi. Da su ih 'stisnuli' prije godinu i pol, bilo bi bolje i lakše", piše Einstein.

Einstein je napustio Njemačku 1933. nakon Hitlerova dolaska na vlast i odrekao se državljanstva. Odselio je u Sjedinjene Države i 1940. dobio američko državljanstvo.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo