SMIRIVANJE NAPETOSTI

PREGOVORI MOSKVE I ANKARE URODILI PLODOM 'Rusija i Turska složile su se smanjiti napetosti u sirijskom Idlibu, razmatrani su konkretni koraci'

 AFP

Rusija i Turska složile su se smanjiti napetosti u sirijskom Idlibu, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u subotu, nakon nekoliko dana pregovora između visokih dužnosnika obiju strana u Ankari.

"Razmatrani su konkretni koraci kojima bi se trebala postići trajna stabilnost u deeskalacijskoj zoni u Idlibu", objavilo je ministarstvo.

"Obje strane potvrdile su svoj cilj o smanjivanju napetosti na terenu, uz nastavak borbe protiv terorista", dodaje se.

Dužnosnici dviju strana također su rekli da žele "zaštititi civile unutar i izvan zone deeskalacije i dati hitnu humanitarnu pomoć svima kojima je potrebna", dodao je isti izvor.

Napetosti u pokrajini Idlib, posljednjem uporištu pobunjenika i džihadista u Siriji, porasle su nakon smrti 34 turska vojnika u bombardiranjima koje Ankara pripisuje snagama sirijskog predsjednika Bašara al Asada, koje podupire Moskva.

Kao znak odmazde Ankara je bombardirala više ciljeva režima te je zaprijetila da će pustiti izbjeglice u Europu.

U petak su turski i ruski predsjednik Tayyip Erdogan i Vladimir Putin izrazili u telefonskom razgovoru zabrinutost, a Kremlj je objavio da bi se oni mogli sastati sljedeći tjedan u Moskvi.

U međuvremenu, agencija France presse javlja da je Turska u subotu gađala ciljeve u Siriji.

Reuters javlja, pozivajući se na Sirijski opservatorij za ljudska prava, da je u posljednja 24 sata u turskim napadima na snage sirijske vlade i njihove saveznike u Idlibu poginulo 48 pro-sirijskih vojnika.

SORH dodaje da su sirijski i ruski avioni nastavili napade u subotu na grad Sarakeb na istoku pokrajine Idlib.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:57