USPOSTAVA TRAJNOG MIRA

PREGOVORI O DENUKLEARIZACIJI Američki izaslanik za Sjevernu Koreju u nedjelju stiže u Seul

Donald Trump i Kim Jong-un
 REUTERS

Posebni američki izaslanik za Sjevernu Koreju stiže u nedjelju u Južnu Koreju uoči isteka jednogodišnjeg roka kojeg je Pjongjang postavio SAD-u, zahtijevajući ublažavanje stajališta prema zamrznutim pregovorima o denuklearizaciji, priopćio je u petak službeni Seul.

Stephen Biegun u Seulu će provesti tri dana i održati konzultacije sa svojim južnokorejskim kolegom Lee Do-hoonom i drugim dužnosnicima, potvrdilo je ministarstvo vanjskih poslova.

- Dvije strane će razmijeniti stajališta o situaciji na Korejskom poluotoku i razgovarati o mjerama koje bi donijele značajniji napredak u provedbi potpune denuklearizacije i uspostave trajnog mira - priopćilo je ministarstvo.

Posljednjih tjedana primjetan je porast napetosti nakon što je Pjongjang izveo niz testiranja oružja i ušao u verbalni rat s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, što je izazvalo bojazan da bi se dvije strane mogle vratiti na startne pozicije otvorenog suprotstavljanja.

Sjeverna Koreja je u četvrtak priopćila da im Washington "nema ništa za ponuditi", čak i ako se razgovori ponovno pokrenu.

- Biegun će pokušati ostaviti dojam da SAD neće dopustiti manipulaciju Sjeverne Koreje te istovremeno dati do znanja da je američka strana voljna nastaviti razgovarati - rekao je diplomatski izvor u Seulu.

Kim Jong-un i Trump prošle godine su se sastali tri puta i razgovarali o sjevernokorejskom nuklearnom i raketnom programu, no napredak je jedva primjetan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:03