PROPAO POKUŠAJ SMIRIVANJA TENZIJA

PREKINUTO KRATKOTRAJNO PRIMIRJE U LIBIJI Borbe se nastavljaju oko Tripolija, obje strane međusobno se optužuju za kršenje prekida vatre

 Xinhua / Eyevine / Profimedia

Obje libijske zaraćene strane optužile su jedna drugu za kršenje primirja koje su predložile Turska i Rusija, dok se borbe nastavljaju oko glavnoga grada Tripolija u nedjelju.

Predsjednici Turske i Rusije pozvali su na prekid vatre u nedjelju, više od devet mjeseci otkad traje ofenziva Libijske nacionalne vojske (LNA) pod vodstvom Halife Haftara na Tripoli.

I LNA i međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) sa sjedištem u Tripoliju rekli su da uvjetno pristaju na primirje.

Međutim GNA je u izjavi rekao da je zabilježio oružanu paljbu u Salahedinu i područjima Vadi Rabea "nekoliko minuta" nakon što je prekid vatre, dogovoren za subotu u 22.00 sata (GMT), trebao početi.

Od ranih jutarnjih sati u nedjelju mogla se čuti razmjena vatre u Salahedinu i područjima Ain Zare.

Svaki pokušaj nametanja trajnog prekida vatre teško će se provesti u djelo zbog rascjepkanih libijskih vojnih koalicija, s razdvojenim frakcijama i stranim borcima na objema stranama.

Obje strane jedna drugu nazivaju milicijama. "Milicije (GNA) kršile su prekid vatre na više od jedne bojišnice, svim tipovima oružja", rekao je zapovjednik LNA Al-Mabruk Al-Gazavi te dodao da snage čekaju nove zapovijedi glavnog zapovjedništva LNA.

GNA je u izjavi rekao da je zabilježio kršenja "agresorovih milicija" no da "ponavlja svoju predanost primirju i naglašava kako je potrebno da pokrovitelji primirja i misija UN-a u Libiji optimalno provode".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:25