NAKON VJENČANJA S IVANOM

'PREMDA SE ČINI NESTVARNO, SIGURAN JE U POBJEDU' Procurila bilješka čehoslovačke tajne službe o Trumpu sastavljena prije više od 30 godina

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 30.10.2018. u 00:00

Los Angeles.CA.USA. LIBRARY: Donald Trump and Ivana Trump in the late 1980s. The couple were married 1977-1991. ReCap:13.10.2016., Image: 302700209, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTED SYNDICATION, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Landmark
Profimedia, Landmark

Donald Trump i Ivana Trump

Tajna policija komunističke Čehoslovačke napravila je dosje o Donaldu Trumpu nakon njegova vjenčanja s Čehinjom Ivanom Zelnickovom, piše u ponedjeljak praški tjednik Respekt.

"Da, Trumpovi su bili u našem fokusu interesa", rekao je za tjednik Vlastimil Danek, bivši područni šef StB-a (državne sigurnosne službe) u Gottwaldovu (današnjem Zlinu), rodnom gradu Ivane Trump.

"Znali smo da je Trump bio utjecajan. Nije skrivao da jednom želi biti predsjednik. Htjeli smo doznati više o njemu", dodao je.

StB je 1978. prvo otvorio dosje o Ivani Zelnickovoj, a zatim ga dopunio informacijama o njezinu suprugu, piše Respekt koji je taj napis objavio u suradnji s britanskim listom The Guardianom.

Ivana Zelnickova, bivša skijašica i manekenka koja je poslije postala poslovna žena, 1977. se udala za Trumpa s kojim je imala troje djece, Donalda mlađeg, Ivanku i Erica.

Trump je, navodi se u dosjeu, počeo razmišljati o predsjedničkoj kandidaturi 1986., ali je odustao od te zamisli jer je mislio da je premlad (tada je imao 41 godinu).

"Svojom kandidaturom želi biti iznimka u američkoj povijesti. Želi se kandidirati kao politički neovisna osoba. Nije član ni Demokratske ni Republikanske stranke, premda ga obje žele za sebe", navodi se u bilješci dosjea. "Premda se čini nestvarno, Donald Trump je siguran u pobjedu".

Komunistički režim u bivšoj Čehoslovačkoj propao je 1989. u takozvanoj Baršunastoj revoluciji koju je predvodio Vaclav Havel. StB koji je tijesno surađivao sa sovjetskim službama raspušten je 1990.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo