PIZZA RAZDORA

PREMIJER PODIJELO NACIJU 'ŠOKANTNIM' RECEPTOM 'Zašto promoviraš ovakvo smeće? Zar bi ovo servirao našim stranim gostima?' Ili je to za narodne mase?!'

 Facebook: Bill English

Da predsjednik ili premijer neke države podijeli svoju naciju nije toliko rijedak slučaj. Dovoljno je samo pogledati prvih dva i pol mjeseca mandata Donalda Trumpa. No, obično uzrok tome budu njihove izjave, postupci ili zakonodavni prijedlozi, a ne kulinarski eksperimenti.

Ne i kad je u pitanju premijer Novog Zelanda Bill English koji je u utorak navečer skuhao večeru za svoju obitelj i zatim se svojim "specijalitetom" pohvalio fotografijama na Facebooku, piše Guardian.

English je spremio omiljeni "ruralni" favoriti 1980-ih s Novog Zelanda - pizzu s ananasom i špagetima iz konzerve. Na Facebooku je objavio tri fotografije svojeg specijaliteta - tijekom pripreme, taman prije ulaska u pećnicu i završni rezultat.

Njegovo jelo odmah je podijelilo Novozelanđane. Mnogi od njih naprosto nisu mogli probaviti takav napad na mega popularne klasike talijanske kuhinje.

- Ne mogu vjerovati da si ovo objavio. Nisam snob kad je u pitanju pizza, ali pretpostavljam da si barem jednom u životu napravio pravu pizzu - ogorčen je bio jedan od komentatora.

- Pobogu, zašto promoviraš ovakvo smeće? Zar bi ovo servirao našim međunarodnim gostima? Ili je ovo samo za mase - bjesnio je drugi.

Neki su pak taj post protumačili kao želju da se pažnja javnosti okrene s ozbiljnih pitanja, poput rasprave o otvaranju istrage o ratnim zločinima koje su 2010. novozelandski vojnici navodno počinili u Afganistanu.

- Ako želiš skrenuti pozornost s pitanja Afganistana ili konstante zlouporabe javnih sredstava napravio si dobar posao s ovom monstruoznom tvorevinom. Zar nisi mogao ni sastojke složiti tako da ti ne skliznu s tijesta - napisao je političko-kulinarsku kritiku treći komentator.

S druge strane, mnogi su bili oduševljeni Englishovim receptom. Prvo zato što je fino i jeftino skuhao obrok za svoju osmeročlanu obitelj. Drugo, neki su podsjetili da je riječ o nostalgičnom receptu koji je u vrijeme njihova djetinjstva bio popularan na novozelandskom Južnom otoku.

- Yup, tako smo radili pizzu kad smo odrastali. Mora da je fora s Južnog otoka. I dan danas ih ovako radim za moju djecu i oni to obožavaju. Ponekad koristimo i pečeni grah - napisala je jedna pobornica recepta.

Na kraju je i novinarka Guardiana Eleanor Ainge Roy sama spravila taj recept. Pizza je bila gnjecava, raspadala joj se u rukama, ali je ipak zaključila da je jelo jednostavno, jeftino, nepretenciozno i najvažnije, ukusno. Pa ako vam je eksperimentiranja, probajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:02