ORBAN SE POVUKAO

PREMIJER POPUSTIO NA TRAŽENJE EUROPSKE UNIJE Mađari izglasali promjene Ustava

Mađarski parlament izglasao je sinoć izmjene pojedinih odredbi svog ustava i tako popustio Bruxellesu koji već dulje vrijeme upozorava Budimpeštu kako su dijelovi njegova ustava u suprotnosti s "europskim normama".

Parlament u kojem vlada premijera Viktora Orbana ima dvotrećinsku potporu tako je izglasao amandmane na ustavne odredbe koje se tiču političkih kampanja u medijima. Političke stranke u Mađarskoj tako će ipak moći svoje kampanje voditi i kroz privatne, a ne samo državne medije kako je prije bilo predviđeno. Odredba po kojoj će stranke oglase u državnim medijima dobivati besplatno ipak je zadržana.

MAĐARSKA PLANIRA UVESTI POREZ NA LUKSUZ OD 30 DO 35 POSTO Premijer Viktor Orban najavio porezne mjere za iduću godinu

Osim toga Mađari su odlučili ukinuti i onu odredbu koja je Europskoj komisiji ponajviše smetala - onu po kojoj je vladi dopušteno uvoditi nove poreze u slučaju "neočekivanih financijskih obveza" povezanih sa javnim dugom države.

Napetosti na relaciji Bruxelles - Budimpešta već dugo traju. Europska komisija optužuje Orbana kako u provodi nedemokratske mjere u svojoj zemlji. Premijer odgovara kako je zemlju spasio od onakvog financijskog kolapsa kakva je doživjela Grčka, te da iza napada na njega stoje interesi stranih financijskih lobija čije je interese u Mađarskoj ugrozio.

Orban je inače, predvidio kako će mađarsko gospodarstvo nakon prošlogodišnje recesije, ove godine imati rast od 0.5 posto, a iduće godine rast BDP-a bi mogao dosegnuti 2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. listopad 2020 11:00