LIBIJA

Premijer stigao u Tripoli morskim putem

Libyan Prime Minister-designate Fayez Seraj (R) is greeted upon arrival in Tripoli, Libya March 30, 2016. REUTERS/Hani Amara
 HANI AMARA

Šef kompromisne libijske vlade koja uživa potporu UN-a i svjetskih sila stigao je u srijedu morem u Tripoli kako bi preuzeo dužnost, a s njim su došli i članovi njegova Predsjedničkog vijeća koji bi trebali činiti jezgru buduće libijske vlade nacionalnog jedinstva.

Izvor iz mornaričke baze Abu Sita rekao je da je Fayez Serraj stigao u glavni grad morskim putem iz Tunisa. Njegov dolazak odgađan je danima nakon što je zračnu luku Mitiga u Tripoliju zatvorila islamistička vlada koja kontrolira glavni grad, piše lokalni list Libya Herald.

Prema UN-ovu planu koji podupiru svjetske sile, vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa Serrajem trebala bi zamijeniti i vladu u Tripoliju i onu u gradu Tobruku na istoku zemlje.

Plan su odbacili islamistički radikali u Tripoliju i pristaše vojnog zapovjednika u Tobruku, Khalife Haftara.

Očekuje se da će Serraj idućih dana pokušati imenovati svoj kabinet, nakon što raniji pokušaji nisu dobili potporu parlamenta u Tobruku.

Libija je već pet godina u kaosu nakon svrgavanja dugogodišnjeg vođe Moamera Gadafija 2012.

Prošle su godine ekstremisti Islamske države to iskoristili i zauzeli središnji dio mediteranske obale, između područja koje kontroliraju Tobruk i Tripoli.

Kritičari smatraju Serraja političarem kojeg su imenovale vanjske sile, a pristaše kažu da će njegova upornost i strpljenje, kao i međunarodna potpora, vratiti jedinstvo Libije.

Taj 56-godišnjek vlasnik je privatne konzultantske tvrtke i dolazi iz poznate obitelji iz Tripolija. Njegov otac Mustafa Serraj bio je ministar tijekom monarhističke vladavine.

Mlađi Serraj nije bio poznat prije pobune protiv Gadafija, iako je u Gadafijevo vrijeme bio na nekoliko položaja u ministarstvu stanogradnje.

Nakon svrgavanja dugogodišnjeg vođe, Serraj se priključio Pripremnom odboru za nacionalni dijalog, skupini trinaest volontera kojima je cilj nacionalni konsenzus i jedinstvo Libije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:26