PRIOPĆILA KRALJEVSKA PALAČA

PREMINUO DANSKI PRINC HENRIK Odlazak supruga kraljice Margarete II. koji nikada nije dobio titulu kralja u svojoj novoj domovini

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.02.2018. u 08:29

FILE PHOTO: Filer from 2017 showing Danish Queen Margrethe and her husband prince Henrik. The Danish Royal House states in a press release September 6, 2017 that Prince Henrik suffers from dementia. Scanpix Denmark/ Henning Bagger/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. DENMARK OUT. - RC17423C7A30
Scanpix Denmark/Henning Bagger / REUTERS

Princ Henrik i Kraljica Margareta II

Umro je princ Henrik, suprug francuskog podrijetla danske kraljice Margarete II., hospitaliziran krajem siječnja, objavila je u srijedu kraljevska palača.

"Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Henrik umro je u utorak, 13. veljače, u 23.18 sati u dvorcu Fredensborg", kraljevskoj rezidenciji udaljenoj 40-ak kilometara sjeverno od glavnog grada Danske, piše u priopćenju koje ističe da je princ bio okružen suprugom i njihova dva sina. Umro je u 83. godini.

Danska kraljevska palača izvijestila je u utorak da se  princ, hospitaliziran od nedjelje 28. siječnja u Rigshospitalu u Kopenhagenu zbog tumora na lijevom plućnom krilu, koji se pokazao benignim, te plućne infekcije, vratio kući da "proživi zadnje trenutke".

Rođen kao Henri Marie Jean Andre de Laborde de Monpezat 11. lipnja 1934. u Talenceu, blizu Bordeauxa, grof je oženio u lipnju 1967. nasljednicu danskog prijestolja Margaretu, okrunjenu u siječnju 1972.

Henrik je u mirovinu otišao u siječnju 2016. Nikada nije dobio titulu kralja u svojoj novoj domovini te nije tajio svoje razočaranje tom činjenicom.

U rujnu palača je objavila da boluje od "demencije" čiji je česti oblik Alzheimerova bolest. Precizna dijagnoza nikada nije otkrivena.

Prošle je godine obznanio da odbija biti pokopan sa suprugom u kraljevskoj nekropoli katedrale u Roskildeu, kao što je to tradicija s kraljevskim parovima.

U priopćenju dvora nije specificirano gdje će princ biti pokopan.

Izdvajamo