IMAO JE 76 GODINA

PREMINUO VLADIMIR BUKOVSKI Bivši sovjetski disident i pisac 70-ih je godina progovorio o zatvaranju političkih zatvorenika u psihijatrijske bolnice

 Sergei Karpukhin / REUTERS

Bivši sovjetski disident i pisac Vladimir Bukovski koji je 70-ih godina progovorio o zatvaranju političkih zatvorenika u psihijatrijske bolnice, umro je u Cambridgeu u nedjelju, u dobi od 76 godina.

Prema objavi Centra Bukovski, "umro je od srčanog zastoja u bolnici Addenbrookes u Cambridgeu u 27. listopada ujutro, prenose britanski mediji.

Služba za medije te organizacije navodi da je njegovo zdravlje proteklih godina bilo loše.

Bukovski je 1960-ih i 1970-ih bio istaknuta osoba u disidentskom pokretu u doba Sovjestskog Saveza.

Još kao student Bukovski je bio uhićen 1963., i poslan u psihijatrijsku ustanovu na godinu dana jer je organizirao pjesničke susrete i posjedovao je zabranjenu literaturu.

Ponovno je bio uhićen 1967., nakon manifestacije kojom je iskazana potpora disidentima i tada je bio poslan u radni logor na tri godine.

Ukupno je proveo 12 godina u sovjetskim logorima - zatvorima i psihijatrijskim klinikama pod optužbom za širenje antisovjetske propagande.

Svojedobno najslavniji politički zatvorenik Bukovski je bio među prvima koji je javno progovorio i osudio zatvaranje političkih zatvorenika u psihijatrijske ustanove.

Bio je osuđen na dvije godine zatvora i pet godina egzila zbog "antisovjetskog aktivizma".

Bukovskog su sovjetske vlasti 1976. razmijenile za Luisa Corvalana, glavnog tajnika KP Čilea, nakon čega se nastanio u Cambridgeu.

Bio je žestoki kritičar Vladimira Putina te je javno optužio Kremlj za ubojstvo Aleksandra Litvinenka 2006.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2020 10:40