IMAO JE 76 GODINA

PREMINUO VLADIMIR BUKOVSKI Bivši sovjetski disident i pisac 70-ih je godina progovorio o zatvaranju političkih zatvorenika u psihijatrijske bolnice

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.10.2019. u 12:06

Vladimir Bukovsky, a former Soviet dissident now living in Britain, speaks during his interview at Echo of Moscow radio station in Moscow, October 16, 2007. Bukovsky who spent 12 years in Soviet prisons, labor camps and psychiatric units arrived in Russia after a 15-year absence, RIA Novosti agency reported. REUTERS/Sergei Karpukhin (RUSSIA) - GM1DWJQNOBAA
Sergei Karpukhin / REUTERS

Bivši sovjetski disident i pisac Vladimir Bukovski koji je 70-ih godina progovorio o zatvaranju političkih zatvorenika u psihijatrijske bolnice, umro je u Cambridgeu u nedjelju, u dobi od 76 godina.

Prema objavi Centra Bukovski, "umro je od srčanog zastoja u bolnici Addenbrookes u Cambridgeu u 27. listopada ujutro, prenose britanski mediji.

Služba za medije te organizacije navodi da je njegovo zdravlje proteklih godina bilo loše.

Bukovski je 1960-ih i 1970-ih bio istaknuta osoba u disidentskom pokretu u doba Sovjestskog Saveza.

Još kao student Bukovski je bio uhićen 1963., i poslan u psihijatrijsku ustanovu na godinu dana jer je organizirao pjesničke susrete i posjedovao je zabranjenu literaturu.

Ponovno je bio uhićen 1967., nakon manifestacije kojom je iskazana potpora disidentima i tada je bio poslan u radni logor na tri godine.

Ukupno je proveo 12 godina u sovjetskim logorima - zatvorima i psihijatrijskim klinikama pod optužbom za širenje antisovjetske propagande.

Svojedobno najslavniji politički zatvorenik Bukovski je bio među prvima koji je javno progovorio i osudio zatvaranje političkih zatvorenika u psihijatrijske ustanove.

Bio je osuđen na dvije godine zatvora i pet godina egzila zbog "antisovjetskog aktivizma".

Bukovskog su sovjetske vlasti 1976. razmijenile za Luisa Corvalana, glavnog tajnika KP Čilea, nakon čega se nastanio u Cambridgeu.

Bio je žestoki kritičar Vladimira Putina te je javno optužio Kremlj za ubojstvo Aleksandra Litvinenka 2006.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo