ULOŽIT ĆE ŽALBU

PRESUDA SAUDIJSKOJ PRINCEZI Zbog zlostavljanja radnika u luksuznom stanu u Parizu dobila 10 mjeseci uvjetne zatvorske kazne

Saudijska princeza Hassa bin Salman
 Profimedia, Abaca Press

Kći kralja Saudijske Arabije suučesnica je u zlostavljanju radnika u njezinu luksuznom stanu u Parizu, presudio je francuski sud u četvrtak te osudio princezu na 10 mjeseci uvjetne zatvorske kazne.

Govoreći nakon presude, odvjetnik princeze Hase bin Salman rekao je da je većina tvrdnji radnika Ašrafa Eida lažna te da će uložiti žalbu.

Prema prvotnoj optužbi, Ašraf Eid rekao je policiji da mu je princezin tjelesni čuvar vezao ruke, udarao ga, zatim udario nogom i prisilio ga da ljubi princezina stopala nakon što ga je ona optužila da ju je snimao mobitelom.

Rekao je istražiteljima da mu je mobitel na silu oduzet te da mu se nakon što je pretučen, princeza Hasa obratila kao da je pas rekavši "vidjet ćeš kako razgovaraš s princezom, kako razgovaraš s kraljevskom obitelji".

Princezin branitelj Emmanuel Moyne osporio je sudske zaključke.

"Nije bilo krađe i, štoviše, nije bilo nasilja. Svi istražiteljevi nalazi, liječničke potvrde pokazuju da su optužbe gospodina Eida izmišljene", rekao je Moyne.

Princeza, 43, sestra prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana ustrajno odbacuje bilo kakvo zlostavljanje putem svojih odvjetnika. Nije došla na sud da čuje presudu.

Zasad se ne zna hoće li presuda zakomplicirati odnose između Pariza i Rijada.

Francuska je njegovala bliske veze sa Saudijskom Arabijom no te veze na kušnji su zbog odlučnosti predsjednika Emmanuela Macrona da spasi iranski nuklearni sporazum, kojemu se Saudijska Arabija, zajedno sa SAD-om, nepopustljivo protivi.

Saudijske kraljevske osobe i prije su imale pravnih problema u Francuskoj.

Francuski sud je 2013 naredio da se zaplijeni francuska imovina saudijske princeze Mahe al-Sudairi, žene bivšeg ministra unutarnjih poslova princa Najefa bin Abdul Aziza, zbog neplaćenih računa u luksuznom hotelu u visini gotovo 6 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 08:59