KONTAKTIRAO IZVRŠITELJE

PRESUDA U SLUČAJU UBOJSTVA SLOVAČKOG NOVINARA I NJEGOVE ZARUČNICE Posrednik u zločinu osuđen je na 15 godina zatvora

Svijeće ispred fotografije ubijenog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kusnirove
 David W. Cerny/File Photo / REUTERS

Posrednik u ubojstvu slovačkog istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove osuđen je na 15 godina zatvora, objavio je u ponedjeljak slovački sud.

Kazna je izrečena poduzetniku Zoltanu Andrusku koji je kontaktirao dvojicu izvršitelja. Ona je u skladu s dogovorom koji su postigli optuženi i sud.

"Smatram da je 15-godišnja kazna prikladna", rekla je sutkinja Pamela Zaleska novinarima nakon čitanja presude na sudu u mjestu nedaleko Bratislave.

Jan Kuciak je istraživao korupciju i aktivnosti Mariana Kočnera, bogatog poduzetnika i trgovca nekretninama, u vrijeme kada su ubijeni on i njegova zaručnica, u veljači 2018.

Marian Kočner, njegova prevoditeljica Alena Zsuzsova koja je uplela Andruska u ubojstvo i dvojica navodnih plaćenih ubojica nalaze se u pritvoru i sudit će im se u siječnju.

Dvostruko ubojstvo je pokrenulo masovne prosvjede protiv vlade premijera Roberta Fica, koji je dao ostavku, a taj pokret je otvorio put za izbor predsjednice Zuzane Čaputove u ožujku, liberalne odvjetnice i aktivistice u borbi protiv korupcije.

Protiv Mariana Kočnera (56) se vode procesi zbog sumnjivih financijskih operacija i fiskalnih prekršaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:57