ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Presude optuženim katalonskim političarima u ponedjeljak

Oriol Junqueras (lijevo) na suđenju
 REUTERS

Španjolski Vrhovni sud mogao bi u ponedjeljak priopćiti presudu vezanu za dvanaestero katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu i neposluh nakon što su 2017. organizirali zabranjeni referendum o nezavisnosti Katalonije, izvijestili su u petak mediji u Španjolskoj pozivajući se na neimenovane izvore sa suda.

Osuđujuća presuda mogla bi potaknuti nove tenzije i prosvjede u Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske.

Sedmero sudaca Vrhovnog suda želi donijeti jedinstvenu odluku te će ju razmotriti tijekom vikenda i vjerojatno obznaniti u ponedjeljak, izvijestila je španjolska javna televizija TVE.

Suci još uvijek razmatraju je li prilikom organiziranja referenduma došlo do nasilja i jesu li ga optuženi poticali među stanovništvom. Državno odvjetništvo tvrdi da jest te je zato za prvooptuženog Oriola Junquerasa, bivšeg potpredsjednika katalonske vlade, zatražilo 25 godina zatvora. Odvjetništvo španjolske socijalističke vlade traži za njega 13 godina zatvora, navodeći kako nije bilo nasilja tijekom prosvjeda i masovnih okupljanja zagovornika nezavisnosti, no da je na snazi bio neposluh.

Dvanestero katalonskih političara i članova nevladinih organizacija pripremilo je i organiziralo referendum premda ga je bio zabranio španjolski ustavni sud. Optuženi su za pobunu protiv Španjolske, neposluh i korištenje javnog novca za nezakoniti referendum. Posljedično su u regionalnom parlamentu u Barceloni izglasali i proglasili samostalnu republiku Kataloniju. Ona, međutim, na terenu nije zaživjela.

Državni odvjetnik je tijekom suđenja, koje je bilo počelo u veljači ove godine, naveo kako su pokušali izvršiti „državni udar“. Optuženi su rekli kako nisu učinili ništa nezakonito te su tvrdili da im se sudi zbog političkih ideja.

Predsjednik Vrhovnog suda Carlos Lesmes rekao je ranije novinarima kako je ovo „najznačajnije suđenje koje su imali tijekom demokracije“, referirajući se na razdoblje u posljednja četiri desetljeća.

Premda je katalonski pokret za nezavisnost uglavnom nenasilan Španjolska se priprema za izricanje presude. Ministarstvo unutarnjih poslova poslalo je u Kataloniju dodatno policijsko pojačanje, dok je vlada poručila kako je spremna preuzeti direktno upravljanje nad tom pokrajinom ukoliko se pokaže potrebnim.

Prethodna konzervativna vlada već je bila posegnula za ustavom 2017. kada je kroz parlament aktivirala članak 155., kojim je tijekom nekoliko mjeseci bila preuzela privremeno direktno upravljanje Katalonijom.

Katalonske stranke koje podržavaju samostalnost pozvale su stanovnike na „građanski neposluh“ budu li izrečene osuđujuće presude.

Katalonija od 1978. ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama. Središnja vlada u Madridu upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom. Stanovnici Katalonije podijeljeni su po pitanju pune nezavisnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:23