PROMJENA NA VRHU

PRESUDNI DAN ZA NJEMAČKU, TKO ĆE NASLIJEDITI ANGELU MERKEL? Tri kandidata pretendiraju za njezino mjesto

 
Izborni poster kampanje Angele Merkel
 Wolfgang Rattay / REUTERS

Danas će se znati tko će voditi i dalje vodeću njemačku političku snagu, Kršćansko demokratsku uniju (CDU).

Angela Merkel stranku je preuzela prije 18 godina, nakon skandala o financijskim malverzacijama zbog kojeg se morao povući bivši lider Helmut Kohl. Merkel je tada uspješnim političkim manevrom uspjela iz igre izbaciti tadašnjeg favorita za čelnika, svog kasnijeg suradnika, Wolfganga Schäublea. Koji joj to nikad nije oprostio. Iako je bio lojalan ministar.

Nakon što je CDU u listopadu na izborima u njemačkoj saveznoj državi Hessen odnio pobjedu, ali pretrpio težak pad u odnosu na prošle izbore, Merkel je, u naizgled neočekivanom političkom zaokretu, odlučila napustiti vodeće mjesto u stranci, ali ostati na čelu vlade. Potez je bio naizgled neočekivan jer je sve do tog ponedjeljka njemačka kancelarka tvrdila kako je za stabilnost političke vlasti važno da čelnik vlade i vodeće koalicijske stranke bude ista osoba.

No, kasnije je Der Spiegel objavio da je Merkel taj korak spremala dulje vrijeme jer je dobila informacije kako Schäuble priprema puč unutar stranke te da ju kani zamijeniti bivšom stranačkom nadom Friedrichom Merzem. Njega je Merkel 2002. godine smijenila s utjecajnog mjesta šefa kluba zastupnika CDU u njemačkom parlamentu, Bundestagu, a on se zatim povukao iz aktivne politike. Da se sprema operacija njezinog zbacivanja s čela stranke - pa onda i vlade - bilo je jasno kad je u rujnu za čelnika kluba zastupnika CDU izabran Ralph Brinkhaus, a ne Volker Kauder za kojeg je Merkel lobirala.

Nakon što je Merkel najavila napuštanje čelnog mjesta u stranci svoje je kandidature odmah objavilo troje kandidata: Friedrich Merz, koji je dotad bio visokopozicionirani dužnosnik u financijskom fondu Blackrock, ministar zdravstva Jens Spahn te Annegret Kramp-Karrenbauer, glavna tajnica stranke koju je na taj položaj početkom godine dovela sama Merkel. Njih su troje vodili kampanju u kojoj je u prvi plan iskočio Merz, da bi ga zatim u anketama pretekla Kramp-Karrenbauer (mediji je često navode pod akronimom AKK).

Danas će se njih troje još jednom predstaviti stranačkim delegatima u Hamburgu, a zatim će 1001 stranački izaslanik glasati prema svojem nahođenju. Izbori će se održati poslijepodne, a procjene su da će biti potrebna dva kruga: Spahn će vjerojatno ispasti u prvom, a zatim će se suočiti Merz i AKK.

Schäuble, predsjednik Bundestaga, u četvrtak je prekršio dogovor stranačkog vodstva te je otvoreno podržao Merza, a zatim je ministar gospodarstva Peter Altmaier podržao AKK. Što je više nego jasan pokazatelj ozbiljnih podjela u CDU-u. Zbog toga će ovi izbori biti presudni signal za daljnji put Njemačke posebno u slučaju pobjede Merza. Procjenjuje se da bi u toj konstelaciji socijaldemokrati vrlo vjerojatno napustili vladajuću koaliciju i Njemačka bi se našla pred prijevremenim izborima. Ili preslagivanjem koalicije koje je teško vjerojatno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:59