JEDAN U NIZU PROPALIH POSLOVA

PREVARIO JE PREKO 5000 STUDENATA DILJEM SAD-a Sudac odobrio nagodbu od 25 milijuna dolara između studenata i Trumpova sveučilišta

 Carlos Barria / REUTERS

Američki sudac odobrio je u petak 25 milijuna dolara vrijednu nagodbu između studenata i Sveučilišta Trump koje su polaznici tužili zbog prevara na predavanjima o tržištu nekretnina.

Sudac Gonzalo Curiel u San Diegu tako je zaključio dugotrajni i kontroverzni spor koji se prošle godine odrazio na Trumpovu predizbornu kampanju. Curiel je nagodbu vrijednu 25 milijuna dolara nazvao "iznimno dobrom", jer pokriva 85 posto plaćenih školarina.

Studenti su tužili Trumpovo sveučilište da ih je lažnim obećanjima navelo da plate 35 tisuća dolara kako bi naučili Trumpove "tajne" o investiranju u nekretnine od instruktora koje je on "osobno odabrao".

Trump je priznao da to nije činio, no da marketinški jezik koji se koristio nije trebalo shvaćati doslovno. Dodao je kako je većina studenata tim predavanjima dala visoke ocjene.

Američki je predsjednik u kampanji tvrdio da je sudac zadužen za slučaj pristran zbog svojih meksičkih korijena. Tada je govorio da Curiel, rođen u Indiani u obitelji meksičkih imigranata, ne može biti objektivan zbog obećanja iz kampanje da će sagraditi zid na granici SAD-a i Meksika kako bi zaustavio ilegalnu imigraciju.

Za Trump University vezale su se tri parnice: dvije zajedničke tužbe u Kaliforniji i jedna u New Yorku koju je pokrenuo državni odvjetnik Eric Schneiderman. Nagodbom su pokrivene sve tri.

Schneiderman je objavio kako je prevareno preko pet tisuća studenata diljem zemlje za oko 40 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:16