KLJUČNI 8. STUDENOG

Približava se dan od kojeg strepi Ukrajina: ‘Zavrnut će pipu, ali razlog nije podrška Putinu‘

Vođa republikanske manjine dao je naslutiti da će republikanci, preuzmu li uzde u Donjem domu, prekinuti ili ograničiti trošenje na rat u Ukrajini

Ukrajinci koriste američko oružje za napade na Ruse

 Armed Forces Of Ukraine/cover Im/Instar Images/Profimedia/Armed Forces Of Ukraine/cover Im/instar Images/profimedia

Ukrajinski dužnosnici sve glasnije upozoravaju američke republikance da pomoć koju Washington šalje Kijevu ne smije biti samo u vojnoj opremi. Ukrajini je u srazu s Rusijom prijeko potrebna i ekonomska pomoć.

Republikanci bi uskoro mogli biti ti koji odlučuju. Prema anketi, nakon 8. studenoga, kada Amerika održava izbore na pola mandata za svoj Kongres, oba doma američkog zakonodavnog tijela mogla bi biti u rukama konzervativne stranke. Republikanci su dosad bili poznatiji po tvrđim i ratobornijim pozicijama kada je riječ o američkoj vanjskoj politici. No, kada je riječ o vrućoj točki međunarodne politike - ratu u Ukrajini - sve je više onih s konzervativne strane američke politike koji sve češće propagiraju oprez.

Novac koji nemamo

U svojoj analizi Washington Post navodi nekoliko najrecentnijih izjava republikanaca koji se nadaju zasjesti u kongresne klupe nakon idućeg tjedna. Tako u saveznoj državi Ohio kandidat za Senat J. D. Vance govori o tome da će SAD uskoro morati "zavrnuti slavinu iz koje curi novac" za Ukrajinu. J. R. Majewski, također iz Ohija, koji se natječe za Zastupnički dom, kritizirao je predsjednika Joea Bidena zbog "ispisivanja milijunskih čekova Ukrajini" u vrijeme kada Ameriku pogađa inflacija (trenutačno 8,5 posto). Njihov stranački kolega iz New Hampshirea, Don Bolduc, rekao je da SAD šalje Ukrajini "novac koji nemamo".

Takvi komentari ulaze u petu brzinu kako se približava dan izbora. Vođa republikanske manjine u Zastupničkom domu američkog Kongresa Kevin McCarthy (republikanac iz Kalifornije) početkom ovog mjeseca dao je naslutiti da će republikanci, preuzmu li uzde u Donjem domu, prekinuti ili ograničiti trošenje na rat u Ukrajini. Riječ je o naglom skretanju s dosadašnjeg puta, jer pomoć Ukrajini dosad je prolazila kroz Kongres uz podršku obaju stranaka. Također i o pukotini unutar republikanske stranke koja bi se mogla proširiti u nekom budućem Donjem domu pod kontrolom republikanaca.

Većina novoprobuđenih protivnika pomoć Ukrajini objašnjava potrebom fiskalnog opreza u inflacijskim vremenima. Samo mali broj čine oni koji izražavaju simpatije prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i dijele stav prethodnog američkog predsjednika Donalda Trumpa te traže da se pomoć prekine.

Stranački trendovi

Prošlog se tjedna skupina republikanaca usprotivila stavci koju su demokratski zastupnici uključili u zakon o obrani, kojim se ministarstvu pravosuđa omogućuje da Ukrajini pošalje milijune dolara vrijedne jahte i drugu imovinu zaplijenjenu od Rusije.

Ipak, mnogi republikanci, poput vođe senatske manjine Mitcha McConnella, ne slažu se s novim stranačkim trendovima. Tako je McConnell javno pozvao Bidena da učini još više kako bi pomogao Ukrajini da se izbori protiv ruske agresije. Neki republikanci privatno su izjavili da je novopronađeno republikansko odustajanje od podrške Ukrajini više stvar predizborne retorike ili nepodnošenje Joea Bidena, čiji je mandat u Bijeloj kući postao uvelike vezan za događaje u Ukrajini.

Republikanske najave bojkotiranja Ukrajine ipak su zabrinjavajuće za Joea Bidena. Analitičari pišu da je čak i za vrijeme Donalda Trumpa u Ovalnom uredu, kada je Trump pozivao na povlačenja američkih snaga iz Sirije ili Afganistana, uvijek republikanska stranka burno reagirala i predsjednika odgovarala od radikalnih poteza. No, vremena su se promijenila i protivljenje ili barem skepsa prema Bidenovoj politici prema Ukrajini sve je snažnija u republikanskoj stranci. Primjetno su aktivni mladi republikanci, mnogi povezani s političkim grupacijama, poput skupine Zabrinuti veterani za Ameriku (Concerned Veterans for America) i Stajati zajedno (Stand Together), koju financira milijarder Charles Koch.

Skeptični su i u demokratskoj stranci

Nisu skeptični samo na desnoj strani. Američki progresivci, lijevo radikalno krilo Demokratske stranke, nedavno su poslali pismo u kojem su zatražili veću kontrolu nad trošenjem američkih dolara u Ukrajini.

Trideset progresivnih zakonodavaca iz Demokratske stranke zatražilo je od Bidena da izravno pregovara s Rusijom i počne raditi na diplomatskom okončanju rata. Pozvali su predsjednika Bidena da poveže bespresedansku ekonomsku i vojnu podršku (najmanje 54 milijarde dolara dosad) sa snažnom diplomatskom ofenzivom.

Međutim, liderica te inicijative, zastupnica Pramila Jayapal iz Washingtona povukla je pismo manje od 24 sata kasnije, nakon velike paljbe stranačkih kolega, te je javno izrazila podršku Bidenovu pristupu ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:13