PROFESIONALNO UBOJSTVO

PRIČA POSTAJE SVE LUĐA I LUĐA 'Pa nisam imala pojma da će ga to ubiti!?'

 Twitter/Reuters

Malezijska policija uhitila je u četvrtak i drugu ženu osumnjičenu da je ubila polubrata sjevernokorejskog vođe Kim Jong Un-a.

Novinska agencija Bernama izvijestila je kako će u pritvoru ostati sedam dana zajedno s drugom ženom koja je uhićena na aerodromu u Kuala Lumpuru u srijedu, nakon što je tamo napadnut Kim Jong Nam, vjeruje se, brzo djelujućim otrovom.

Policija je izvijestila kako su drugu ženu uhitili u 2 u noći, te da je osumnjičena sa sobom imala indonezijsku putovnicu, za razliku od prve uhićene koja je imala vijetnamsku putovnicu.

AP javlja kako je u međuvremenu uhićena i treća osoba povezana sa smaknućem Kim Jong Nama. Pritvoren je muškarac, 'životni partner druge žene osumnjičene u sklopu istrage', rekao je šef policije u Selangoru Abu Samah za Reuters.

Južna Koreja ranije je citirala svoje tajne agente koji su izrazili sumnju da su Kim Jong Nama ubile dvije agentice iz Sjeverne Koreje. Isto su zaključili i izvori povezani s vladom SAD-a.

Žena uhićena u noći na četvrtak bila je sama u tom trenutku, izvijestila je policija. Njezina indonezijska putovnica glasi na ime Siti Aishah i piše da je rođena 11. veljače 1992. u indonezijskom gradu Serang.

Izvor iz malezijske vlade potvrdio je za Reuters da je prva uhićena agentica zaista žena s bijelom majicom 'LOL' snimljena nadzornim kamerama ispred zračne luke u Kuala Lumpuru.

Njezini su pak dokumenti glasili na ime Doan Thi Huong, a na njima je pisalo da je rođena u svibnju 1988. u vijetnamskom Nam Dinhu.

- Istraga se nastavlja. Protiv osumnjičenih poduzet će se radnje u skladu sa zakonom - piše u policijskom izvješću.

U sjevernokorejskim medijima još uvijek nema ni spomena o smrti Kim Jong Nama.

Južnokorejska tajna služba kazala je kako je mladi i nepredvidljivi vođa Sjeverne Koreje izdao naredbu za smaknućem svog starijeg polubrata, a da je već jedan pokušaj propao 2012. godine.

Malezijska policija kazala je kako je Kim Jong Nam na aerodromu, gdje je čekao let za Makao, napadnut s leđa, te kako ga je netko zgrabio za lice nakon čega mu se počelo vrtjeti te je potražio pomoć djelatnika zračne luke.

Vlasti u Maleziji izvijestile su kako je izvršena obdukcija na Kim Jong Namu te kako su otkrili s kojim je otrovom ubijen. Rezultati bi trebali biti objavljeni kasnije danas, no naslućuje se kako se radi o ricinu ili pak neurotoksinu tetrodotoksinu, javljaju malezijske novine Malaysia Star.

Tri izvora iz malezijske vlade kazali su za Reuters kako su sjevernokorejski dužnosnici navodno pokušali spriječiti obdukciju, no zamjenik premijera Ahmad Zahid Hamidi kazao je kako tijelo mogu dobiti putem ambasade tek kad sve policijske i medicinske procedure budu završene.

Prema južnokorejskoj tajnoj agenciji, Kim Jong Nam je živio sa svojom drugom suprugom pod zaštitom Pekinga na kineskom teritoriju Makau. Jedan od agenata kazao je kako je Kim Jong Nam imao još jednu ženu i sina u Pekingu.

U međuvremenu, djevojka koja je prva uhićena, ona s LOL majicom, na policiji je ispitana u vezi ubojstva. Malzeijska policija tijekom dana će izaći s informacijama, ali u medijima su se već pojavili dijelovi njezinog iskaza. I te izjave su toliko bizarne da je u njih nemoguće povjerovati.

Djevojka s vijetnamskom putovnicom rekla je kako je stigla u Maleziju u društvu četvorice muškaraca na odmor. Policiji je rekla da su je muškarci nagovorili da Kim Jong Nama zalije nepoznatom tekućinom i da će oni sve to snimiti i staviti na internet. Trebala je to biti neka vrsta spačke...

- Rekli su mi da je to spačka. Nisam imala pojma da će ga to ubiti - rekla je djevojka koja je poprskala Kima. Poslije toga druga djevojka mu je prekrila usta maramicom na kojoj je očito bila otrovna supstanca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:29