REKORDNI IZLAZAK

PRIJELOMNI IZBORI U HONG KONGU U parlament ušli mladi studenti koji žele neovisnost od Kine

 Bobby Yip / REUTERS

Demokratska oporba u Hong Kongu, prema 90 posto prebrojanih glasova, vjerojatno će zadržati pravo veta, a nekoliko kandidata koji se zalažu za neovisnost bivše britanske kolonije osvojilo je parlamentarne mandate što bi moglo povećati napetosti u odnosima s kineskim vlastima u Pekingu.

Na izborima za zakonodavno vijeće Hong Konga, održanima u nedjelju, zabilježen je rekordni odaziv 58 posto od 3,8 milijuna upisanih birača, a rezultati pokazuju da bi oporba mogla zadržati pravo veta na donošenje ključnih zakona i na proračunsku potrošnju koje dobiva osvajanjem jedne trećine glasova u zakonodavnom vijeću grada u kojem je 70 zastupnika.

Pravo veta omogućava kontrolu nad utjecajem službenim vlasti iz Pekinga. Svi glasovi mogli bi biti prebrojani do kraja dana.

Ovo su prvi veliki izbori održani nakon prodemokratskog studentskog prosvjeda tzv. "revolucije kišobrana" 2014. kada su 79 dana bile blokirane gradske prometnice kao odgovor na pokušaje Pekinga da ojača vlast u gradu.

Od tada mnogi nezadovoljni mladi ustali su protiv snažnijeg miješanja Pekinga što je dovelo do radikalizacije političke pozornice i povremenih nasilnih prosvjeda.

Na izborima nekoliko veterana demokratske oporbe nije osvojilo mandate jer su birači podržali mlađu generaciju političara koja je kampanju vodila najavljujući odlučnije suprostavljanje Pekingu.

"Ovo je novo razdoblje", kazao je Lee Cheuk-yan koji je izgubio na izborima nakon 20 godina javne službe. Na njegovo mjesto dolaze vođe studentskih prosvjeda koji zastupaju sve veću populaciju mladih ljudi koji žele da Hong Kong nakon 2047. godine, kad istekne 50-godišnji dogovor s Kinom baziran na principu "jedna zemlja, dva sustava", bude neovisan.

Bivša britanska kolonija, financijsko središte jugoistočne Azije, predana je Kini 1997. uz dogovor o "jednoj zemlji i dva sustava" koji je obećavao zadržavanje sloboda i posebne zakone barem još 50 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2021 02:16