AMERIČKI FINANCIJAŠ

PRINC ANDREW BRANI SVOJE PRIJATELJSTVO S EPSTEINOM Kaže da nikad nije vidio ni sumnjao na njegovo kriminalno ponašanje

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.08.2019. u 18:10

MANCHESTER, ENGLAND - JULY 01: Prince Andrew, Duke of York, attends a commemoration service at Manchester Cathedral marking the 100th anniversary since the start of the Battle of the Somme. July 1, 2016 in Manchester, England. Services are being held across Britain and the world to remember those who died in the Battle of the Somme which began 100 years ago on July 1st 1916. Armies of British and French soldiers fought against the German Empire leading to over one million lives being lost. (Photo by Christopher Furlong - WPA Pool/Getty Images)
Getty Images

princ Andrew

Britanski princ Andrew je u subotu branio svoje bivše prijateljstvo s Jeffreyem Epsteinom, rekavši da "nikada" nije "vidio ili sumnjao" na bilo kakvo kriminalno ponašanje američkog financijaša.

Šezdesetšestogodišnji Epstein oduzeo si je život u zatvorskoj ćeliji ovoga mjeseca, nakon što je optužen za seksualnu trgovinu.

Družio se s princom Andrewom, aktualnim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i bivšim predsjednikom Billom Clintonom.

Princ Andrew fotografiran je s Epsteinom u njujorškom Central Parku krajem 2010. pošto je tajkun pušten iz zatvora, a nekoliko žena ga je optužilo da ih je seksualno zlostavljao.

Vojvoda od Yorka rekao je u priopćenju da želi "razjasniti činjenice" oko "bivše povezanosti ili prijateljstva" s američkim financijerom.

Kazao je kako je bila "pogreška" sastati se s Epsteinom nakon što je izišao iz zatvora 2010.

"Dok sam ga poznavao, viđao sam ga rijetko i vjerojatno ne više od jednom ili dvaput godišnje", rekao je princ.

"Bio sam u više njegovih rezidencija. U nijednom trenutku, tijekom ograničenog vremena koje sam proveo s njim, nisam vidio ili svjedočio ponašanju koje je, naposljetku, dovelo do njegova uhićenja i osude", dodao je.

Vojvoda je rekao da ima "ogromno suosjećanje" za sve koji su pogođeni Epsteinovim ponašanjem.

Jedna od žrtava, Johanna Sjoberg tvrdi da joj je princ dirao grudi dok su bili u Epsteinovom stanu 2001., a druga Virginia Roberts tvrdi da je tri puta bila natjerana imati spolni odnos s princom - u Londonu, New Yorku i na privatnom Karipskom otoku u Epsteinovom posjedu.

Optužbe protiv Epsteina pojavile su se 2005., kada su roditelji četrnaestogodišnje djevojčice prijavili policiji na Floridi da je Epstein zlostavljao njihovu kćer u svojoj kući u Palm Beachu.

Financijaš je tada optužen da je podvodio maloljetnice u svoje rezidencije na Manhattanu i Floridi između 2002. i 2005.

Epstein se na sumnjiv način nagodio s tužiteljima i priznao da je tražio maloljetnicu da postane prostitutka, a zauzvrat je osuđen na zatvorsku kaznu od 18 mjeseci. Godine 2010. je uvjetno pušten na slobodu.

U srpnju 2019. Epstein je optužen za vođenje lanca elitne prostitucije u koji su bile uključene maloljetnice

Suđenje se očekivalo iduće godine, a Epsteinu je prijetila kazna zatvora do 45 godina.

Pronađen je mrtav u 10. kolovoza u Metropolitan Correctional Centeru, jednom od najsigurnijih američkoh zatvora, gdje je čekao proces koji je trebao početi najranije u lipnju 2020.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo