DRAMA NA DVORU

Princ William jako ljut na brata Harryja: ‘Ne odgovaraš kraljici. To se ne radi...‘

Riječ je o najgoroj bratskoj svađi u britanskoj kraljevskoj kući od 1936. i abdikacije Edwarda VIII.
 Capital Pictures/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Princ William "istinski je tužan i duboko šokiran" ponašanjem svog brata Harryja prema kraljici, prenosi londonski Times. William je ostao zgrožen odlukom Harryja i Meghan da se i formalno odreknu funkcija pripadnika kraljevske obitelj, ali i da izreknu neslaganje s odlukom kraljice da im zbog toga oduzme pripadajuće privilegije i obaveze. Braća otprije nisu u dobrim odnosima. To bi mogao biti najozbiljniji razdor između dva kraljevića od abdikacije Edwarda VIII., koja je gurnula na tron Georgea VI., pišu britanski mediji.

Par je početkom 2020. iznenadio sve kad su objavili da odlaze iz Londona sa željom da vode samostalan život daleko od kraljevske obitelji. Prošle nedjelje Harry i Meghan su priopćili javnosti da će dobiti drugo dijete. Djecu želimo odgajati u normalnim i stabilnim okolnostima, daleko od reflektora javnosti, poručili su. Početkom ožujka isticao im je 12-mjesečni probni period: dotad su morali odlučiti hoće li se i trajno odreći položaja u kraljevskoj obitelji, privilegija i obaveza koje idu s time.

U petak je Buckinghamska palača objavila da je njihovo odricanje od kraljevske uloge konačno te da je s tim povezano i odricanje od svih počasnih funkcija i pokroviteljstava. Harry i Meghan su odgovorili žestoko, priopćenjem da će nastaviti pružati "kontinuiranu podršku organizacijama koje su zastupali, bez obzira na službenu ulogu. Svi možemo služiti, javna služba je univerzalna".

Suprotno priopćenju iz Buckinghamske palače, ispostavilo se da su Harry (36) i Meghan (39) imali drugačiju viziju svog budućeg angažmana.

Neposluh

Harry je prije svega htio zadržati glavnu titulu, počasni čin kapetan generala britanske vojske. Suprotno kraljici koja je poručila da povlačenje znači odricanje od titula, oboje su najavili da će nastaviti s privatnim angažmanom u nizu humanitarnih udruga u kojima su i dosad bili aktivni. Javno iskazivanje neposluha ne cijeni se u britanskoj kraljevskoj kući. Ponašanje Harryja i Meghan razljutilo je Harryjeva brata Williama (39).

Pozivajući se na izvore bliske princu Williamu, Times piše da on smatra da su Harry i Meghan odgovorom na priopćenje Buckinghamske palače vrijeđali kraljicu Elizabetu (94) i izrazili nepoštovanje prema njoj. William je jako uzrujan onim što se dogodilo, poručuju. Ne odgovarate kraljici: to se jednostavno ne radi, poručio je William bratu preko otočnih medija.

Pripadnici britanskog kraljevskog dvora ostali su zapanjeni tonom javnog odgovora Harryja i Meghan na kraljičinu objavu da par neće moći kombinirati život daleko od kraljevske obitelji s "odgovornostima i dužnostima koje dolaze s javnom službom".

Kraljevska drama

Odluka Harryja i Meghan pogodila je Williama. Times piše kako su dvojica braće dijelila zajedničke aktivnosti, susretali su se gotovo svakodnevno i uživali u tome. Williama je pogodio bratov odlazak. Osim toga, bez Harryja sad je sve na njemu. William osjeća pritisak. "Njegova budućnost definitivno izgleda drugačije zbog odluke njegova brata. Nije mu lako", kažu izvori bliski princu Williamu.

Najgore bi bilo kad bi William preuzeo Harryjevu funkciju kapetana generala britanske vojske, jer bi to povećalo jaz između braće. Očekuje se da će tu funkciju preuzeti princeza Anne (74), koja već obnaša tridesetak različitih počasnih vojnih titula. Slična kraljevska drama odvijala se 1936. godine, kad se Edward zaljubio u Wallis Simpson. Ona je bila Amerikanka i razvedena, nije se mogao oženiti njome i zadržati pravo na prijestolje. Edward je izabrao ljubav.

Edwardov brat George postao je kralj, iako to uopće nije očekivao. Njegova supruga je vjerovala da je to pridonijelo njegovoj preuranjenoj smrti 1952., kad je imao 56 godina. Zadesila ga je zahtjevna funkcija, za koju se nije pripremao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:26