StoryEditor
ČETVEROSTRUKO UBOJSTVO

'PRISTUPIO JE RADIKALNOM ISLAMU' Francuski tužitelj za terorizam iznio nove rezultate istrage o napadaču i masakru u Parizu

 
Jean-Francois Ricard
 GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP / Profimedia

Napadač koji je u četvrtak ubio četvoricu pariških policajaca pristupio je radikalnom islamu i bio je u kontaktu sa salafistima, rekao je u subotu tužitelj zadužen za terorizam Jean-Francois Ricard.

Prema prvim rezultatima istrage, on je "odobravao neka nedjela počinjena u ime te religije, izrazio želju da više nema kontakata sa ženama" te je odobravao napad na satirički list Charlie Hebdo 2015. Posljednjih je mjeseci u potpunosti promijenio stil oblačenja, precizirao je Ricard na konferenciji za novinare.

Mickael Harpon (45) informatičar, koji je od 2003. radio u Obavještajnoj upravi pariške policijske prefekture (DRPP) prestao je nositi zapadnjačku odjeću i zamijenio ju tradicionalnom odjećom za odlazak u džamiju, objasnio je.

Istraga je također dovela do razotkrivanja kontakata između napadača i nekoliko osoba koje vjerojatno pripadaju islamističkom pokretu.

Taj muškarac bez policijskog dosjea, iako je 2009. bio  prijavljen zbog obiteljskog nasilja, preobratio se na islam prije "desetak godina", precizirao je Ricard.

Police stand near Paris prefecture de police (police headquarters) on October 3, 2019 after four officers were killed in a knife attack.
A knife attacker was shot dead after killing four officers at police headquarters in the historical centre of Paris on October 3,//TOPQUENTIN_choix.1815/1910031735/Credit:Celine BREGAND/SIPA/1910031735, Image: 475020230, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Celine BREGAND / Sipa Press / Profimedia
Celine BREGAND / Sipa Press / Profimedia
Napad se dogodio u policijskom stožeru u povijesnom središtu prijestolnice, blizu katedrale Notre Dame
 

On je u četvrtak do pojedinosti opisao kako je Harpon počinio zločin.

Napadač je u četvrtak ujutro kupio dva noža, te je njima napao između 10,53 i 11 sati nekoliko svojih kolega, dok ga vatrenim oružjem nije ubio mladi policajac u dvorištu postaje.

Pretraživanjem telefona njegove supruge, čije je zadržavanje u subotu ponovo produženo za sljedećih 48 sati, otkriveno je da je par razmijenio 33 poruke tog jutra između 9,21 i 9,50 sati.

U tim porukama, napadačevi komentari su imali izrazito vjersko obilježje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2020 21:32