JEANINE ANEZ

PRIVREMENA PREDSJEDNICA BOLIVIJE 'Morales se može vratiti u Boliviju, ali će morati odgovarati za nepravilnosti tijekom izbora i optužbe za korupciju'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.11.2019. u 21:16

Bolivia's Interim President Jeanine Anez talks to the media outside the Presidential Palace in La Paz, Bolivia, November 14, 2019. REUTERS/Marco Bello
Marco Bello / REUTERS

Jeanine Anez

Bivši bolivijski predsjednik Evo Morales može se vratiti u zemlju iz meksičkog egzila, ali morat će odgovarati pravosuđu o nepravilnostima tijekom predsjedničkih izbora 20. listopada i o optužbama za korupciju, rekla je u petak privremena predsjednica Jeanine Anez.

Evo Morales je "sam otišao u Meksiko, i ako će se vratiti u Boliviju, mora znati da će odgovarati pravosuđu. Postoji izborni prekršaj i brojne optužbe za korupciju u njegovoj vladi", rekla je Anez tijekom prvog susreta sa stranim novinarima, tri dana nakon što se proglasila privremenom predsjednicom.

Evo Morales od utorka živi u progonstvu u Meksiku, ali je rekao u srijedu da je spreman vratiti se u Boliviju i "smiriti" svoju zemlju.

Nakon objave njegove smjene u nedjelju njegovi pristaše svakodnevno prosvjeduju dok izbijaju sukobi sa policijom, posebice u prijestolnici La Pazu.

Moralesova 14-godišnja socijalistička vlast okončana je u nasilnim prosvjedima nakon optužbi o namještanju glasova na izborima. Najmanje sedam osoba ubijeno je u sukobima Moralesovih protivnika, pristaša i policije otkako su prvi put izbili prosvjedi prije tri tjedna.Prvi domorodački predsjednik andske zemlje se proglasio pobjednikom izbora 20. listopada, pretendirajući na 4. mandat.

Ali oporba je upozorila na prijevare i održani su brojni prosvjedi, često nasilni.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo