PITANJE IMUNITETA

'PRIZNAJEM DA SAM GA UBILA, ALI NE VRAĆAM SE NA SUĐENJE!' Diplomatova supruga zgazila mladića i pobjegla: 'Vidio sam kako mu kosti vire iz ramena...'

Prema zadnjim informacijama, Anne Sacoolas, supruga diplomata i navodnog agenta NSA, nikada nije ni imala diplomatski imunitet
Ubijeni Harry Dunn (sasvim desno), njegovi roditelji (u sredini) i Anne Sacoolas (lijevo)
 REUTERS

Vidio sam kako mu kosti vire iz ramena, ali i dalje je bio pri svijesti. Mogao je govoriti. Rekao sam mu: “Harry, čuješ li me? Tvoj tata ti priča. Sredit će te. Oporavit ćeš se. Bit će sve dobro, samo budi miran. Dopusti im da ti pomognu. Bit će sve OK. Vidimo se u bolnici”.

Tada je prestao ispuštati zvukove jer su mu dali sredstvo za smirenje. To su posljednje riječi Britanca Tima Dunna upućene 19-godišnjem sinu nakon prometne nesreće. Harry se nikad nije probudio. Nesreća se dogodila prije više od sedam tjedana, a njegova obitelj otada traži pravdu za tragično izgubljen mladi život.

Harry Dunn poginuo je 27. kolovoza na zelenom Kawasaki motoru, kad ga je u mjestu Croughton u Northamptonshireu udario Volvo SUV koji je vozio u suprotnom smjeru. Vozačica, žena američkog diplomata, pobjegla je iz zemlje nakon nesreće da bi izbjegla suđenje. Tjednima je odbijala priznati krivnju, sve do jučer, kad je konačno prekinula šutnju.

Kriva strana

- Priznajem. Vozila sam na krivoj strani ceste. Nisam imala vremena reagirati kad sam ugledala motor kako vozi prema meni. Ostala sam s Harryjem i rekla mu da ću pozvati pomoć. Zaustavila sam prvi automobil koji je prišao i zamolila vozača da ostane s Harryjem, a ja sam otišla tješiti svoju djecu koja su ostala u automobilu - rekla je 42-godišnja Anne Sacoolas, majka troje djece i žena Johnatana Sacoolasa, diplomata i navodnog špijuna NSA. Vjenčali su se 2003. godine i otada žive u špijunskoj bazi Royal Air Force u Engleskoj.

Sacoolas je nekoliko dana nakon nesreće zatražila imunitet i privatnim je avionom prevezena u SAD, gdje se trenutačno skriva. Harryjevi roditelji su ogorčeni, optužuju je za ubojstvo i zahtijevaju da se vrati u Veliku Britaniju i odgovara za nesreću koju je skrivila.

- Treba napraviti pravu stvar i vratiti se. Obećali smo Harryju kao obitelj, te večeri kad smo ga izgubili... Obećali smo mu da ćemo se pobrinuti da pravda bude zadovoljena - rekla je Charlotte Charles, Harryjeva majka.

Zelena traka

Charlotte i Tim su u ponedjeljak došli u New York i održali konferenciju za novinare. Odjeveni u crno, s malom zelenom trakicom na reveru, zatražili su reakciju američkih vlasti i odgovor američkog predsjednika Donalda Trumpa.

- Želim razgovarati s njime, kao muškarac s muškarcem, kao otac s drugim ocem. Kao čovjek, kao otac... kako je mogao dopustiti da se dogodi ovo - pitao je Tim Dunn.

Prema najnovijim informacijama, Sacoolas više nema imunitet. Glasnogovornik obitelji Dunn, Radd Seiger, rekao je za Daily Mail da je primio pismo od britanskog ministra vanjskih poslova Dominica Raaba u kojem mu objašnjava da Sacoolas nikad nije ni imala imunitet, a čak i da je, izgubila bi ga u trenutku povratka u SAD.

Harryjevi roditelji unajmili su tim odvjetnika specijaliziranih za pitanja međunarodnog prava i imuniteta, a istraga u Croughtonu još je u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:25