NOVA AFERA

Priznala vezu sa slovenskim kardinalom Rodéom: 'Bili smo intimni kada je meni bilo 18'

Bivši nadbiskup ostavio je Tanju Bredu jer je bila 'premalo intelektualna', a njezin sin sada traži test očinstva putem DNK
 Wikimedia Commons

Nakon što se nekoliko mjeseci šuškalo da umirovljeni nadbiskup ljubljanski Alojz Uran ima djecu , sada su slovenski mediji otkrili da potomstvo ima i Uranov prethodnik, kardinal Franc Rodé , prefekt emeritus Kongregacije za ustanove posvećenog života u Vatikanu.

Uz pomoć više izvora, uključujući i iz svećeničkih redova, Delo je otkrilo da je 1969. tada 35-godišnji Rodé imao vezu s 18-godišnjom Tanjom Bredom S., i da mu je ona rodila sina.

- Da. Bili smo intimni. Kada je meni bilo 18 godina. Došao je k nama kada se već kao doktor na ljubljanskom teološkom fakultetu vozio prema Mariboru - rekla je 61-godišnja Tanja Breda, koja danas živi u Njemačkoj.

Novinarima je ipak rekla da kardinal nije otac njezina sina, no jest potvrdila da je s Rodéom bila u vezi 1969. Iduće je godine u njemačkom sanatoriju Svetog Josipa rodila sina Petra. Nakon što se preselila u Njemačku nekoliko su se godina dopisivali, a ostavio ju je “zbog toga jer sam navodno premalo intelektualna, premalo obrazovana”.

Ljudi iz kraja odakle dolazi Tanja Breda za Delo su ispričali da je druženje kaplana Rodéa i mlade župljanke počelo i prije njezina 18. rođendana te da su često znali ići u prirodu, kino ili na kupanje. Anonimni izvor, koji je navodno spreman i na sudu svjedočiti o svemu čega se sjeća iz tog vremena, za Delo je ispričao da je romansa u župi izazvala veliko zgražanje.

- Nikad nije otkrila tko je Petrov otac, ali cijelo se vrijeme govorilo da je Rodéov. Sjećam se da je kao 20-godišnjak došao na Jožefov hrib (crkveni Duhovno-prosvjetni centar u Celju) pitati bi li mu netko mogao nešto reći o njegovom biološkom ocu. Nitko nije htio govoriti - rekao je izvor, koji je dodao da su “prema Tanjinim riječima, njezinog učitelja vjeronauka upravo zbog nje i opozvali s Jožefova hriba”.

- Tanja se 1969. odjednom odselila na rad u Njemačkoj, a posao je našla u Siemensu. Kući je došla nekoliko godina kasnije, udana za Nijemca koji je i posvojio Petra S. Tijekom njezina posjeta rođakinji došao je i Rodé - rekao je izvor za Delo.

Petar S. danas živi na Bliskom istoku, a ovog je proljeća u Sloveniji unajmio odvjetnicu pomoću koje Rodéa pokušava nagovoriti na test očinstva. Za Delo je potvrdio da od kardinala zahtijeva DNK test te da mu je o tome i pisao, ali nije dobio odgovor. Potvrdio je i da je svog navodnog oca vidio jednom u životu, u posjetu rođakinji u Celju, kada mu je bilo pet godina.

Delo je inače i prije dva tjedna objavilo da se za Rodéa već neko vrijeme govorka da ima djecu koja žive u Ljubljani, a spekuliralo se da je i jedan od uglednijih slovenskih svećenika njegov sin. Prije mjesec se pak dana spekuliralo da upravo Rodé stoji iza prisilnog umirovljenja Alojza Urana i naredbe da napusti Sloveniju - također navodno zbog toga što ima djecu , iako u njegovom slučaju ni navodni potomci ni njihova majka nisu o tome javno govorili u medijima.

'Isplelo se lijepo prijateljstvo s jednom djevojkom'

- Kada sam se nakon dugih godina studija u Parizu sredinom 60-ih vratio u domovinu, u mjestu gdje sam obavljao svoju službu isplelo se lijepo prijateljstvo s jednom djevojkom. To prijateljstvo moglo je prerasti u ljubav, ali smo se dogovorili da se odreknemo jedno drugog radi više vrijednosti: mog svećeničkog poslanstva. Otišli smo svaki svojim putem. Nikad se nismo toliko zbližili da bi se iz toga moglo roditi dijete, što je gospođa i potvrdila u objavljenom članku, priopćio je Rodé.

Tanja Breda doduše, jest rekla da su bili “intimni”, ali da Rodé nije otac.

- U očima i nosu stvarno sliče, ali... - rekla je novinarima.

Rodé oštro opovrgava tvrdnje o očinstvu

Nekadašnji ljubljanski nadbiskup i donedavni pročelnik vatikanske kongregacije za redovnike kardinal Franc Rodé u utorak je oštro odbacio tvrdnje vodećeg slovenskog dnevnog lista da je otac 42-godišnjaka, kojega je rodila djevojka kojoj je kao mladi svećenik bio vjeroučitelj.

- Članak koji se temelji na glasinama i citiranju neimenovanih izvora predstavlja napad na moje ime. To je neistinita i izmišljena priča i oštro opovrgavam sve tvrdnje o kršenju svećeničkog celibata i navodnom očinstvu, poručio je Rode u izjavi objavljenoj na internetskoj stranici Slovenske biskupske konferencije.

Istodobno, kardinal Rode je najavio tužbu za klevetu protiv dnevnika "Delo" koji je u utorak objavio tu priču.

Budući da "Delo" nije htjelo povući članak niti objaviti njegov demanti, Rode je najavio da će protiv lista upotrijebiti sva raspoloživa pravna sredstva, te da je u tu svrhu već angažirao odvjetnike, kako bi zaštitio svoju čast. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:26