SAUDIJSKA ARABIJA

PRIZOR ZAPALIO INTERNET Mladić završio u zatvoru jer se drznuo doručkovati s kolegicom za istim stolom na poslu: 'Strašno, pa gdje su granice?'

 
 Screenshot / Twitter

Mladi je Egipćanin uhićen u Saudijskoj Arabiji nakon što je snimka na kojoj doručkuje s kolegicom za stolom na radnom mjestu postala viralna i proširila se Twitterom. Na snimci se može vidjeti kako muškarac egipatskog dijalekta arapskog jezika doručkuje za stolom za kojim sjedi i žena u nikabu (haljina koja prekriva cijelo tijelo, uključujući i lice, no ima prorez za oči), za koju se pretpostavlja da je Saudijka, piše BBC.

Prema saudijskom zakonu takvo je druženje i komuniciranje protuzakonito. Na radnim mjestima i u zalogajnicama poput McDonald'sa i Starbucksa obitelji i sami muškarci moraju sjediti odvojeno. Žene bez pratnje na takvim mjestima nikako ne smiju sjediti za istim stolom s muškarcima.

Općenito, žene u Saudijskoj Arabiji ne smiju obavljati većinu aktivnosti koje su na Zapadu uobičajene, bez pratnje muškarca, bilo da se radi o ocu ili mužu, ali to mogu biti i brat ili sin.

Saudijsko ministarstvo rada i socijalne politike optužilo je Egipćanina za ‘nekoliko prekršaja uključujući i zauzimanje mjesta rezerviranog za Saudijce’. Hashtag na arapskom ‘Egipćanin doručkuje sa Saudijkom’ upotrebljen je više od 113.000 puta na Twitteru i postalo je vruća tema kulturološkog prijepora.

Pozicija korisnika iz Saudijske Arabije

U videu koji traje 30 sekundi muškarac i žena se kratko zafrkavaju na račun činjenice da zajedno doručkuju i da im se nitko drugi nije pridružio. No, sporni trenutak, koji je izazvao najviše bijesa na društvenim mrežama, snimljen je pri kraju videa kad se čini da žena daje zalogaj krumpirića ili nečeg sličnog muškarcu.

Brojni su Saudijci na Twitteru osudili oboje, no većina se pitala zašto je uhićen muškarac, a ne žena. I zašto će on biti kažnjen, a ona neće. Dilemu nisu imali samo muški korisnici Twittera, već i žene.

- Voljela bih shvatiti zašto se konstantno kažnjava muškarce, a ne žene. Ja sam Saudijka i kunem se da bih voljela vidjeti da ih se oboje kazni. Smijanje, dijeljenje obroka na radnom mjestu… Pa gdje su granice - zapitala se korisnica Malak.

Neki su naglasili da bi odnosi na radnom mjestu trebali prevladati pitanje spola. Korisnik Twittera Tarek Abd Alaziz rekao je da bi kolegama trebalo biti dozvoljeno da se ‘zezaju, jedu i rade bilo što što gradi opće odnose među ljudima’.

Nisu se svi s njim složili. Hammoud Alduhayian rekao je da je ovakvo ponašanje ‘grubo kršenje običaja, tradicija i saudijskih vrijednosti’.

Pozicija korisnika iz Egipta

Većina korisnika iz Egipta, pak, reagirala je iznenađeno. Pitaju se kako uopće itko može biti uhićen za nešto što smatraju posve nevinim druženjem i snimkom. Naglasili su veliki nesrazmjer između ovog uhićenja i nedavnog iskoraka Saudijske Arabije u davanju većih prava ženama. Primjerice, od svibnja ove godine žene konačno smiju voziti automobile.

Televizijski voditelj Osama Gaweesh rekao je da ga je zbunilo uhićenje.

- Ne želi li prijestolonasljednik Mohammed bin Salman novu, otvorenu Saudijsku Arabiju s koncertima i kinima i plažama do 2030. - zapitao se u objavi.

Egipćanka Sonia nazvala je uhićenje ‘posljedicom slomljenih ega’ među saudijskim muškarcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:52