KAOS

PRIZORI BRUTALNOSTI ŠPANJOLSKE POLICIJE ZGROZILI SVIJET Sudionike katalonskog referenduma za neovisnost bacali i vukli po podu, udarali ih nogama...

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 01.10.2017. u 14:20

 • Héctor Juanatey / TWITTER

   

  Video snimke na kojima se može vidjeti nasilno postupanje španjolske policije prema glasačima na referendumu za katalonsku neovisnost počele su se širiti društvenim mrežama, piše The Guardian. Španjolski novinar Héctor Juanatey objavio je na Twitteru dva videa u kojima se može vidjeti kako policija bacanjem osoba po podu rastjeruje glasače ispred tržince Guinardò te kako udara i za kosu vuče osobe u školi Ramon Llull.

  "Cilj nacionalne policije i civilne garde je zaplijeniti izborni materijal, a ne dirati ljude koji žele glasati", rekao je Enric Millo, predstavnik španjolske vlade u Kataloniji. "Prisilili su nas da činimo nešto što ne želimo", rekao je na konferenciji za novinare. Millo je, međutim, osudio postupanje katalonskih policajaca. "Odbili su naredbu da spriječe ilegalni referendum i trebali su spriječiti otvaranje birališta, no nažalost to nisu učinili", požalio se i rekao da je to "golema neodgovornost" katalonskog vodstva.

  Civilna se garda nakon objave videa u kojima se policija nasilno sukobljava s građanima putem Twittera opravdala da su samo reagirali na "zlostavljanje i provokacije" dok su djelovali unutar zakonskih okvira.

   

  Ministar unutarnjih poslova Španjolske Juan Ignacio Zoido na Twitteru je stao u obranu civilne garde i španjolske policije, objavivši snimku na kojoj se vidi kako policajac pomaže muškarcu s djetetom uz riječi da je odgovor garde i policije "proporcionalan i profesionalan".

  Ministarstvo unutarnjih poslova kasnije je objavilo video u kojem se može vidjeti kako ljudi s kapuljačama preko glava na službenike bacaju predmete.

   

  Zbog sukoba između civilne garde, policije i glasača liječničku je pomoć dosad zatražilo najmanje 460 osoba, a nekoliko njih je u kritičnom stanju, objavili su katalonski dužnosnici.

  Pošto je jutros regionalna policija Katalonije odbila ispuniti sudski nalog i zatvoriti škole u kojima se održava glasovanje, uslijedila je operacija španjolske nacionalne policije i civilne garde. Kako bi prokrčili put prema biralištima upotrijebili su gumene metke i pendreke.

  "Slika koju je u svijet odaslala španjolska država sramotna je i taj će imidž ostati zauvijek", rekao je katalonski predsjednik Carles Puigdemont u obraćanju medijima. Pozvao je stanovnike da nastave izlaziti na biračka mjesta.

  Susana Vera / REUTERS

  Enrique Calvo / REUTERS

  Susana Vera / REUTERS

  Susana Vera / REUTERS

  Izdvajamo