BRUTALNO NASILJE

PRIZORI STRAVIČNOG MASAKRA ZAPREPASTILI CIJELU NACIJU U krvavom sukobu ubijeni deseci ljudi, među žrtvama i djeca i trudnice

 
 Profimedia, Alamy

Među ubijenima u plemenskom masakru u Papui Novoj Gvineji su i djeca i trudnice. Potvrđeno je da su u brutalnom nasilju koje je izbilo između suparničkih plemena u pokrajini Hela ubijene najmanje 24 osobe, dok neki izvještaji govore i o većem broju mrtvih.

Premijer Papue Nove Gvineje James Marape nazvao je to jednim od najtužnijih dana u njegovom životu i obećao da će pronaći počinitelje, prenosi BBC.

To je jedno od najgorih izbijanja plemenskog nasilja u toj zemlji u posljednjih puno godina.

Motiv za ubojstva još nije poznat, no sukobi među klanovima u toj regiji traju već više od 20 godina.

Još uvijek pristžu detalji iz udaljenog područja, no upravitelj provincije Hela William Bando za sada je rekao za AFP da su 24 osobe poginule, a dodao je i da je moguće da je broj poginulih i veći.

Sve se dogodilo u najmanje dva incidenta u toj regiji. U nedjelju su u selu Munima ubijene tri žene i četiri muškarca. Zatim je u ponedjeljak u selu Karida ubijeno još 16 osoba, a među njima su bile i dvije trudne žene.

Na fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama vidi se niz tijela, a medicinski djelatnici su rekli da su neka bila i izrezana na komade te da ih je bilo iznimno teško prepoznati.

Premijer Marape rekao je da će se pobrinuti da počinitelji, vjerojatno iz plemena Hagui, Okiru i Liwi, budu kažnjeni.

'Kriminalci, vaše je vrijeme isteklo', rekao je Marape.

'Kako pokrajina u kojoj živi 400.000 ljudi može provoditi zakone i red s manje od 60 policajaca i povremenom vojskom koja ne čini ništa više od održavanja reda', dodaje Marape.

Upravitelj pokrajine William Bando kaže da je pozvao još najmanje 100 policajaca.

Papua New Guinea Prime Minister James Marape receives the garlands from local community members, after visiting a shelter for people displaced by an eruption at Mount Ulawun, in West New Britain, Papua New Guinea June 30, 2019, in this picture grab obtained from a social media video. West New Britain Provincial Disaster Office/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.?
WEST NEW BRITAIN PDO
James Marape

Brdske pokrajine Papue Nove Gvineje vrlo su udaljene. Tamo se zajednice i dalje temelje na plemenskim tradicijama, a mnoga manja sela nikad nisu cestama bila povezana s drugim mjestima. Prošle je godine potres uništio neke od tih udaljenih regija. Plemenski sukobi tamo nisu neuobičajena pojava, a često do njih dolazi zbog silovanja, krađe ili sporova oko granica pojedinih plemena.

Prema podacima UN-a, Papua Nova Gvineja je među najsiromašnijim zemljama Azije. Tamo oko 40 posto stanovništva živi s manje od jednog dolara dnevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:40