MRGUDI, ALI NISU ZLOVOLJNI

PROBLEM KOJI BI MOGAO NARUŠITI DOJAM O DOBRIM DOMAĆINIMA Rusi angažirali psihologe: 'Imamo previše mrguda među kondukterima, moraju se smiješiti'

Ilustracija
 REUTERS

Rusija je spremna za Svjetsko prvenstvo. Sagradili su stadione, hotele, ceste, željeznice, puteve, ekstravagantne kampove. Sve je besprijekorno. Sve reprezentacije dočekuju na stari ruski, odnosno slavenski način - kruhom i solju te spletom pjesama i plesova mjesnih folklornih društava. S tim nema problema. To je već uhodano. Tako treba biti. To je službena ceremonija.

Sumnjiv osmijeh

No, ipak se nazire mali prijepor. Iako je općeprihvaćeno da su gostoljubiv narod, Rusi se, a to i sami priznaju, rijetko ili nikako ne smiju na ulici, pogotovo u kontaktu s nepoznatim ljudima, kojih će sada biti znatno više. Štoviše, osmijeh stranca mogu protumačiti kao sumnjiv. Nikad ne znaju što se iza toga krije. Stoga je donesena odluka da se za zaposlenike ruskih željeznica i metroa (navijači će ih najviše koristiti) organiziraju tečajevi osmijeha i opuštenog ophođenja. Naime, ruski službenici su uvijek kruti i službeni u obavljanju svojih dužnosti. Nema labavo. Što se ‘ko ima smijati na poslu. Provjera karata je odgovoran posao, a i što se stranci imaju raspitivati. Sve im lijepo piše. Na ćirilici.

“Rusima je osmijeh stran. Kad stranci dolaze u Rusiju, zbog toga smatraju da su Rusi neljubazan narod. Moramo ih naučiti da se osmjehuju. Trebamo promijeniti pristup”, kaže “trenerica osmijeha”, psihologinja Elnara Mustafina. Ona već tjednima nastoji naučiti konduktere u metrou i na željeznici da se u razgovoru sa strancem opuste, nasmiju, da ne budu previše strogi jer je na Zapadu normalno da svaki razgovor “počinje osmijehom”.

I policija je dobila naputak da ne bude sumnjičava prema strancu koji će im se nasmijati ili poželjeti selfie s njima.

Putin na majici

Rusi su inače u društvu vrlo srdačni, opušteni, duhoviti, ali kad su na zadatku, smatraju da im osmijeh može smetati u procjeni situacije. Upravo zato posjetitelji Rusije znaju biti iznenađeni tom razlikom koja odmah upada u oči. Koliko su strogi u službenom ophođenju, toliko su šarmantni i neposredni u neformalnom druženju.

I sam predsjednik Vladimir Putin pozvao je Ruse da pokažu tradicionalnu gostoljubivost. Brojni ulični prodavači, uglavnom gastarbeiteri iz Srednje Azije, nose majice s natpisom “Osjeti našu srdačnost” ispod koje je nasmijani Putin, kako bi se znalo da se preporuka prvog Rusa mora poslušati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:36