RASULO

Procurila snimka ruskih mladića s prve crte: ‘Bačeni smo u g****, dali su nam AK47, a mi smo studenti!‘

Dečki su snimali sebe u stražnjem dijelu kamiona u blizini Sumija, blizu granice s Rusijom

Ruski vojnici koji tvrde da su 'bačeni u g****'

 Twitter

Na društvenim mrežama objavljen je videozapis razgovora mladih ruskih vojnika koji može poslužiti kao dokaz da ruskoj vojsci doista pada moral, prenosi britanski Times.

Mladi vojnici s prevelikim kacigama koji mašu kalašnjikovima AK47 žale se jedan drugome da "bacili u g***".

- Morate znati istinu! Ministarstvo obrane Rusije nema pojma o nama niti što mi ovdje radimo. Bačeni smo u g****, govori jedan.

- Naše puške su iz 1940-tih godina. Iz njih se ne može pucati. Oni j***** šalju obične studente u rat, prenosi londonski Times.

Dečki koji su navodno pripadnici 15. zasebne motorizirane brigade, snimali su sebe u stražnjem dijelu kamiona u blizini Sumija, blizu granice s Rusijom, u kojemu su se zadnjih dana vodile žestoke borbe.

Jedan mladić u kacigi ruske vojske koja je prevelika za njegovu glavu pokazuje na sebe i kaže: 'Ja imam 18 godina'. Zatim podiže strojnicu AK-47, prvi put izdanu sovjetskim vojnicima 1947. godine, i žali se: 'Dobili smo automatske puške za borbu protiv raketnog sustava Grad, topništva, minobacačkih granata. Dijelite ovaj video'.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da neće slati mlade, neobučene ročnike na prve crte rata u Ukrajini, no očito je prekršio obećanje. Četvrtinu ruske vojske čine ročnici u dobi od 18 do 27 godine iz siromašnijih obitelji koje ne mogu dobiti liječničku potvrdu da oslobode svoju djecu vojne obveze.

Prije nekoliko tjedana, skupina ruskih ročnika koje je zarobila Ukrajina izjavila je da su prevareni jer su vjerovali da je rat bio vojna vježba te su se ispričali što su se ponašali kao fašisti.

Mladić iz Moskve Aleksandar Morozov (22) rekao je da su Ukrajinci snažan narod, da se bore poput zvijeri.

- Njihovi zrakoplovi uništavaju naše kolone vojnih vozila. Naša strana trpi velike gubitke, ginu tehničari, narednici, časnici, vojnici. Želimo to zaustaviti. Želim se ispričati cijeloj Ukrajini što sam došao ovdje. Sram me, ne želim nasilje u ovoj zemlji, rekao je.

Osim ruskih vojnika kojima pada moral, Putin je angažirao i plaćenike iz skupine Wagner iz Sirije i Afrike u nastojanjima da preokrene situaciju u Ukrajinu.

U jednom dokumentu što ga je objavio Pentagon opisuje se kako ruski vojnici jednostavno parkiraju svoja vozila i dezertiraju u šumu. Ruska strana priznala je prošlog tjedna da je 9.861 ruski vojnik poginuo u ratu. Kijev pak procjenjuje da je ta brojka bliža 17.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:05