NEOČEKIVANI OBRAT

PROCURILE INTIMNE VIDEOSNIMKE Kandidat za pariškog gradonačelnika odustao zbog skandala: 'Ovo je gnjusan napad...'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.02.2020. u 12:26

Former government spokesperson and La Republique en Marche (LREM) candidate for the upcoming Paris 2020 mayoral election Benjamin Griveaux is pictured as he announces his withdrawal from the mayoral campaign at AFP headquarters in Paris on February 14, 2020. - Griveaux, vested by LREM to lead the electoral battle in Paris, has withdrawn from the mayoral campaign after the release of a private video on social media on February 13. (Photo by Lionel BONAVENTURE / AFP)
AFP

Benjamin Griveaux

U oštroj bitci za mjesto pariškog gradonačelnika u petak se dogodio neočekivani obrat: kandidat predsjednika Emmanuela Macrona, Benjamin Griveaux, povukao je kandidaturu nakon objavljivanja njegove intimne videosnimke.

Griveauxa (42), bivšeg glasnogovornika francuske vlade, smatraju bliskim predsjedniku Macronu i među prvima koji su potonjem pružili političku potporu. Preuzimanje gradske vlasti u Parizu koju trenutačno obnašaju socijalisti, dugo je bilo glavna zadaća predsjedničke većine za lokalne izbore idućeg mjeseca.

"Nakon 'gnusnih napada' odlučio sam povući kandidaturu za pariške lokalne izbore. Odluka je bila teška, ali moji su prioriteti jasni. Morate razumjeti da je to ponajprije moja obitelj", rekao je kandidat Republike u pokretu (LREM), predsjednikove stranke, u izjavi za agenciju France Presse.

Videosnimka na kojoj se vidi njegovo spolovilo i čuju vruće izjave upućene nekoj ženi, koje mu se pripisuju, objavljene su u srijedu na jednoj mrežnoj stranici a u četvrtak su je preuzele društvene mreže.

Pjotr Pavlenski, radikalni ruski umjetnik poznat po svojim društveno angažiranim "akcijama", preuzeo je odgovornost za objavu ove snimke u razgovoru s listom Liberationom. Rekao je da je htio "osuditi licemjerje" Benjamina Griveauxa koji se "neprestano poziva na obiteljske vrijednosti a (...) čini potpuno suprotno".

"Kada sam se kandidirao za dužnost pariškog gradonačelnika bio sam svjestan da me čeka teška politička borba", istaknuo je u svečano intoniranoj kratkoj izjavi.

Griveaux je ujedno rekao za France Presse da je u četvrtak navečer razgovarao s predsjednikom Macronom koji mu je, po njegovim riječima, pružio potporu "bez obzira na to kakvu će odluku donijeti", pozivajući ga da zaštiti obitelj.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo