STEŽE SE OBRUČ

PROCURILE NOVE RAZOTKRIVAJUĆE SNIMKE NADZORNIH KAMERA U pokolju u saudijskom konzulatu sudjelovao i najbliži suradnik moćnog prestolonasljednika?

Jamal Khashoggi ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu; princ prijestolonasljednik Mohamed bin Salman; turski istražitelj obavlja očevid u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu
 Reuters TV, Murad Sezer, Press Association / Profimedia, REUTERS

Vodeći turski dnevni list Sabah, blizak vladajućim strukturama predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, objavio je u četvrtak snimku nadzorne kamere na kojoj se vidi blizak suradnik saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu u kojem je, prema tvrdnjama turskih istražitelja, brutalno ubijen saudijski novinar Jamal Khashoggi. Na snimci je vidljivo da je nastala 2. listopada u 9:55h ujutro, nekoliko sati prije Khashoggijeva dolaska u zgradu konzulata iz koje nikada nije izašao.

Kako prenosi New York Times, prizor bin Salmanova suradnika, Mahera Abdulaziza Mutreba, jedan je od najsnažnijih dokaza koji povezuju Khashoggijev nestanak sa samim prijestolonasljednikom. Saudijske vlasti u više su navrata opovrgle da su na bilo kakav način povezane s neizvjesnom Khashoggijevom sudbinom iako nisu ponudile objašnjenje o tome što mu se dogodilo nakon ulaska u zgradu konzulata.

Spomenuti turski list Sabah objavio je i fotografiju Mutreba kako u 16:45, nekoliko sati nakon Khashoggijeva nestanka (on je u zgradu konzulata ušao u 13:15), stoji pred rezidencijom saudijskog konzula, kao i fotografije na kojima se vidi da u 17:15 napušta jedan istanbulski hotel noseći sa sobom ogromni kovčeg. Objavljene su i fotografije s istanbulskog međunarodnog aerodroma, na kojem je Mutreb snimljen u 17:58 kako napušta Tursku.

Khashoggi (60) je posljednjih godina pisao kolumne za Washington Post u kojima je često kritizirao vlasti u Rijadu te ga se smatralo saudijskim disidentom. Njegov nestanak i informacije prema kojima je brutalno ubijen prerasli su u pravi skandal globalnih razmjera. Turske vlasti već danima u javnost puštaju detalje o navodnom krvoproliću u zgradi konzulata, a pojavila se i audio snimka iz same prostorije u kojoj se sve navodno odvilo.

Prema toj snimci, mrcvarenje je potrajalo sedam minuta, tijekom kojih je eskadron smrti, 15-ak saudijskih specijalaca, Khashoggiju na početku torture odsjeklo prste da bi mu u konačnici odrubili glavu i raskomadali mu posmrtne ostatke.

Osim spomenutog Mutreba, New York Times je javio da su u skupini od 15-ak Saudijaca bile još najmanje tri osobe izravno povezane s prestolonasljednikom.

Turske vlasti nastavljaju s istragom, a američki državni tajnik Mike Pompeo, kojega je predsjednik Donald Trump zbog cijelog slučaja poslao i u Rijad i u Tursku, izjavio je u četvrtak da je Trumpu preporučio da pričeka još nekoliko dana kako bi Saudijci okončali vlastitu istragu i iznijeli zaključke o ovom slučaju. Američki su mediji prije nekoliko dana javili da se službeni Rijad sprema priznati da je doista došlo do ubojstva, ali da je ono izvedeno od strane osoba koje su se otele kontroli saudijskih vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:40