SVE DRAMATIČNIJE

PROCURILE TAJNE DIPLOMATSKE DEPEŠE: ŠTO EU ZAPRAVO GOVORI O RUSIJI Krim je tempirana bomba, tamo su vjerojatno već postavljene nuklearne bojeve glave!

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.12.2018. u 00:00

Three Ukrainian naval ships (L), which were recently seized by Russia's FSB security service, are seen anchored in a port in Kerch, Crimea November 28, 2018. REUTERS/Alla Dmitrieva
Alla Dmitrieva / REUTERS

Ilustracija: Krim

 

Bruxelles istražuje curenje ‘osjetljivih informacija’ nakon što je objavljeno da su hakeri godinama imali pristup komunikaciji diplomata Europske unije, 'skidajući' bilješke koje su otkrile zabrinutost zbog administracije Donalda Trumpa, borbe s Kinom i Rusijom te rizik da Iran oživi svoj nuklearni program, prenio je u utorak New York Times. U bilješkama se Trump opisuje kao ‘nasilnik’, a Krim kao ‘tempirana bomba’ gdje možda već ima nuklearnog oružja, piše Guardian.

Sigurnosna kompanija Area 1 dostavila je listu preko 1100 diplomatskih bilješki nakon što je otkriven propust. Istražitelji Area 1 vjeruju da hakeri rade za kinesku vojsku. Bilješke uključuju zapise o razgovorima s čelnicima Saudijske Arabije, Izraela i ostalih zemalja koji su, prema izvješću, proslijeđeni širom Europske unije. Posebnu zabrinutost među EU diplomatima izazvale su bilješke oko Trumpove administracije i njegovim odnosima s Rusijom i Kinom.

Među ostalim, objavljen je izvještaj koji uključuje upozorenje od 8. veljače da se ‘Krim pretvara u tempiranu bombu gdje su nuklearne bojeve glave vjerojatno već postavljene’. Rusija je ilegalno pripojila ukrajinski teritorij 2014. Niti EU niti SAD u javnosti nikad nisu spominjali eventualne dokaze o prisutnosti nuklearnog oružja.

Bruxelles je u prvoj reakciji na objavu u New York Timesu rekao da ‘su bili svjesni optužbi koje se tiču potencijalnog curenja osjetljivih informacija’ i da ‘aktivno istražuju problem’. Velik dio bilješki samo potvrđuje već ranije javno izraženu zabrinutost Bruxellesa Trumpovom administracijom, no proboj sigurnosti ipak je najveći problem.

Kako stoji u objavljenim dokumentima, europski diplomati sastanak Trumpa i Putina u srpnju u Finskoj cinično opisuju kao ‘vrlo uspješan, barem za Putina’. Na konferenciji za novinare nakon sastanka Trump se nije pridržavao plana, već je Rusima ponudio mogućnost ispitivanja američkih obavještajaca u zamjenu da oni ispitaju Ruse oko navodnog tajnog dogovora u Trumpovoj predsjedničkoj kampanji.

Druga je bilješka, nastala nakon sastanka 16. srpnja, prenijela detaljan opis razgovora i analizu razgovora europskih dužnosnika i kineskog predsjednika Xija Jinpinga, koji je Trumpovo ‘nasilno ponašanje’ prema Kini opisao kao ‘boksački meč slobodnog stila bez pravila’. Tu se također navodi da je kineski predsjednik obećao da njegova zemlja ‘neće postati žrtva američkog nasilja čak i da trgovinski rat našteti svima’.

Bilješka od 3. ožujka otkrila je da je Caroline Vicini, zamjenica čelnika misije EU u Washingtonu, predložila trgovinskim diplomatima EU da Sjedinjene Države opišu kao ‘našeg najvažnijeg partnera’, iako se sporilo s Trumpom ‘u područjima gdje se ne slažemo sa SAD-om (npr. klimatske promjene, trgovina, iranski nuklearni program)’. Tu se preporuča zaobilaženje Trumpa i kontaktiranje s Kongresom.

Bilješke, koje pokrivaju oko tri godine diplomatskih aktivnosti, objavljene su na internetu gdje ih je otkrila sigurnosna kompanija Area 1 koja je prenijela informacije New York Timesu.

Hakeri su također infiltrirali mreže Ujedinjenih naroda, Američke federacije za rad i Kongres industrijskih organizacija (AFL-CIO), i ministarstva vanjskih poslova i financija širom svijeta, dodaje se u izvješću.

Ukrajina ponovno šalje ratne brodove u Azovsko more unatoč ruskim napadima

Ukrajina će poslati ratne brodove natrag u luke u Azovskom moru, unatoč tomu što je Rusija zaplijenila tri mornarička plovila i njihovu posadu na tom području prošlog mjeseca, rekao je u srijedu sigurnosni dužnosnik.

Ukrajina i Rusija u sukobu su otkad je Moskva 2014. pripojila Krim, a više od deset tisuća ljudi poginulo je u borbi između ukrajinskih postrojbi i proruskih separatista koje podupire Moskva.

Spor se produbio kada je Moskva prošlog mjeseca s Krima zaplijenila dvije manje ukrajinske topovnjače te jedan tegljač zajedno sa 24 člana posade, optuživši ih da su ilegalno ušli u ruske vode dok su plovili iz Crnog mora kroz Kerčka vrata.

SAD i Europska unija zatražili su puštanje mornara, a predsjednik SAD-a Donald Trump je u znak prosvjeda otkazao sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Agresija Rusije neće nas spriječiti u planu da stvorimo mornaricu u Azovskom moru", rekao je u intervjuu za lokalni BBC-jev ogranak tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, Oleksandr Turčinov.

"Ako stanemo i povučemo se, Rusija će ispuniti svoj cilj zauzimanja Azovskog mora, predstaviti nove samovoljne morske granice na Crnom moru te praktički legalizirati okupaciju Krima", naveo je ukrajinski BBC Turčinova.

Turčinov je rekao kako bi Kijev pozvao predstavnike NATO-a te Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) na brod idući put kako bi dokazali da Ukrajina nije prekršila nikakve propise.

Nije rekao kada bi brodovi mogli idući put pokušati proći, no dodao je kako bi to moglo biti uskoro.

Odgovarajući na komentare, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je rekla kako je namjera Ukrajine da pošalje ratne brodove kroz Kerčka vrata bila "provokacija".

Hina

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo