NOVE POJEDINOSTI

PROCURILI BOMBASTIČNI DETALJI: ŠTO JE BIO OKIDAČ ZA POKRETANJE ISTRAGE Je li pijanka u otmjenom londonskom baru zapečatila Trumpov mandat?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 31.12.2017. u 14:05

FILE PHOTO: Republican presidential nominee Donald Trump gives a thumbs up as his campaign manager Paul Manafort (2nd R), campaign official Rick Gates (2ndL) and daughter Ivanka (R) look on during Trump's walk through at the Republican National Convention in Cleveland, Ohio, U.S., July 21, 2016. REUTERS/Rick Wilking
Rick Wilking / REUTERS

Rick Gates, Donald Trump, Paul Manafort i Ivanka Trump

 

Prije godinu i pol, u svibnju 2016., mladi savjetnik za vanjsku politiku u izbornom stožeru tadašnjeg predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa George Papadopoulos opijao se jedne noći u otmjenom londonskom baru Kensington Wine Rooms u društvu visokopozicioniranog australskog diplomata i tada se pohvalio tajnom koju je znao: Rusija posjeduje politički kompromitirajuće informacije o Hillary Clinton.

Naime, tri tjedna prije toga Papadopoulos je dobio informaciju da Moskva ima tisuće e-mailova koji bi mogli osramotiti Trumpovu protukandidatkinju na predsjedničkim izborima, a ukradeni su kako bi se pokušalo naštetiti njezinoj predizbornoj kampanji.

Kad su dva mjeseca nakon druženja Trumpova savjetnika i australskog diplomata Alexandera Downera počeli curiti e-mailovi iz stožera Demokratske stranke, Australci su kao bliski saveznici svojim američkim kolegama proslijedili informaciju o Papadopoulosovim saznanjima.

Hakiranje kompjutora i otkriće da je član Trumpove kampanje mogao imati "insajdersku" informaciju o tome, ponukali su FBI da u srpnju 2016. otvori istragu o ruskim pokušajima da utječe na američke izbore te da istraži je li netko od suradnika predsjednika Trumpa upleten u zavjeru.

George Papadopoulos snimljen u srpnju 2017. nakon što ga je FBI uhitio u zračnoj luci Dulles

 

Iako su neki od Trumpovih suradnika, pa i sam Trump, tvrdili da je 28-godišnji Papadopoulos bio beznačajan volonter u predizbornoj kampanji, dokumenti pokazuju da je imao utjecaja tijekom cijele kampanje, otkriva New York Times. Primjerice, dva mjeseca prije izbora pomogao je organizirati sastanak Trumpa i egipatskog predsjednika Abdel Fataha al-Sisija.

Dužnosnici FBI-a nisu bili isprva suglasni oko toga koliko agresivno i javno provoditi istragu uoči izbora. No, nije bilo dvojbe o čemu se tu radi. Ruska operacija bila je raširenija nego što se to mislilo, a istraga je pokazala da su Rusi s vezama u vladi pokušavali ostvariti tajne kanale na raznim nivoima Trumpove kampanje. John Brennan, koji je ove godine otišao u mirovinu nakon četiri godine na čelu CIA-e, kazao je u svibnju Kongresu da je bio zabrinut brojnim kontaktima ruskih dužnosnika i Trumpovih savjetnika.

No, istragu je pokrenula tek prijava australskih dužnosnika o informaciji koju je izbrbljao pijani Papadopoulos njihovom diplomatu. Mladi Papadopoulos radio je kao savjetnik za energetiku u Londonu kada ga je početkom ožujka Trumpov stožer imenovao savjetnikom u očajničkoj potrebi da stvore tim za vanjsku politiku. Njegovo političko iskustvo svodilo se na dva mjeseca sudjelovanja u neuspješnoj predsjedničkoj kampanji Bena Carsona.

Što se tiče Rusije, Papadopoulos nije imao nikakvih iskustava, ali je tijekom razgovora sa Samom Clovisom, koji je u početku vodio kampanju, doznao da je jedan od Trumpovih ciljeva vanjske politike da popravi odnose s Rusijom (što je Clovis kasnije porekao). Papadopoulos je tog mjeseca putovao u Italiju, gdje je upoznao malteškog profesora Josepha Mifsuda koji je imao vrijedne kontakte s ruskim ministarstvom vanjskih poslova. Mifsud isprva nije pokazivao zanimanje za Papadopoulosa, sve dok mu ovaj nije rekao da je savjetnik u Trumpovom stožeru. Mifsud se tada zalijepio za Papadopoulosa, te su počeli planirati sastanak Trumpa i ruskog predsjednika Putina, ili barem njihovih pomoćnika.

Papadopoulosa ipak nikad nisu pripustili u "prvi ešalon" stožera, ali svjedno je bio čovjek od povjerenja. Na koncu, povjerili su mu urediti Trumpov prvi veliki vanjkopolitički govor 27. travnja, u kojoj je republikanski predsjednički kandidat kazao da je moguće poboljšati odnose s Rusijom. "Ovo je državnički govor", komentirao mu je Mifsud.

Stephen Miller, tada viši politički savjetnik kampanje i sada visokopozicionirani pomoćnik u Bijeloj kući, želio je da Papadopoulos služi kao surogat, odnosno osoba koja bi mogla zastupati Trumpove vanjskopolitičke stavove bez da službeno govori u ime stožera. No, prvi takav Papadopoulosov pokušaj ispao je katastrofalan: u intervjuu za The Times of London Papadopoulos je pozvao tadašnjeg britanskog premijera Davida Camerona da se ispriča Trumpu zbog kritiziranja Trumpova etiketiranja muslimana kao "glupih". Naslov u novinama je glasio: "Cameronu rečeno: Ispričaj se Trumpu ili riskiraj posebne odnose". Naravno da se Clovis žestoko okomio na Papadopoulosa što je izašao u javnost s takvim žestokim komentarima bez prethodnog konzultiranja sa stožerom. I naravno da je Papadopoulos ubuduće bio vrlo pažljiv u odnosima s medijima, ali nikada više nije ponovno pridobio puno povjerenje.

Čak je i Mifsud predložio Papadopoulosu da bi i on također mogao poslužiti kao surogat u kampanji. Nudio se da bi mogao pisati članke pod krinkom "neutralnog" promatrača te pratiti Trumpa u kampanji kao akreditirani novinar.

Kako stoji u sudskoj dokumentaciji, koncem travnja prošle godine u hotelu u Londonu Mifsud je kazao Papadopoulosu da je upravo doznao od visokopozicioniranih ruskih dužnosnika u Moskvi da Rusi imaju "prljavštinu" o Hillary Clinton u obliku "tisuća e-mailova". Ruski hakeri su mjesecima izvlačili podatke iz kompjutora Demokratskog nacionalnog odbora, ali to još nitko nije znao.

Je li Papadopoulos to dojavio kolegama iz Trumpova stožera, i na koji način, ostaje još nejasno, piše New York Times u članku u kojem se navodi još niz kontakata koje je ovaj Trumpov suradnik ostvario s ljudima povezanim s Moskvom.

Papadopoulos se nedavno izjasnio krivim za laganje FBI-u i sada surađuje s istražiteljima u ulozi svjedoka.

Izdvajamo