IZVUKLI 4,6 MILIJARDI DOLARA

PROCURILI PODACI KOJI OTKRIVAJU KAKO JE OPERIRALA 'TROIKA' Ruska mreža za pranje novca financirala dobrotvornu akciju britanskog princa Charlesa

 
Ruben Vardanyan, glavni čovjek Troika Dialoga (desno)
 Profimedia, TASS

Dobrotvorna organizacija britanskog princa Charlesa primila je donacije offshore tvrtke koja je korištena za iznošenje velikih količina novca iz Rusije, a ta je šema sada pod istragom, otkriva Guardian.

Novac koji teče kroz tu mrežu uključio je navodno i sredstva koja se mogu povezati s nekim od najzloglasnijih prevara počinjenih tokom predsjedničkog mandata Vladimira Putina.

Procjenjuje se da je ruska mreža 70 offshore tvrtki s bankovnim računima u Litvi poslala čak 4,6 milijardi dolara u Europu i SAD.

Detalje 1,3 milijuna bankarskih transakcija pribavio je projekt izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji i litavski website 15min.lt.

Nema dokaza da su krajnji primatelji novca znali odakle potječe, jer je tok novca bio prikriven. No, dokumentacija ukazuje da su sredstva kriminalnog porijekla pomiješana sa zakonito stečenim sredstvima prije nego što su putem paravan tvrtki poslana u globalni bankarski sustav, zbog čega se ne može doći do originalnog izvora.

Taj novac je zatim korišten na zakonit način, za plaćanje privatnih zrakoplova, kupovanje jahti rađenih po mjeri, luksuznih nekretnina, proslava praznika, kupovine ulaznica za nogometne ulaznice i naknada za vrhunske engleske privatne škole.

"To je vod kojim protiču prihodi od kleptokracije iz Rusije na Zapad", komentirao je za Guardian borac protiv korupcije Bill Browder koji već godinama pokušava utvrditi što se dogodilo s 230 milijuna dolara koje je iz moskovske porezne uprave ukrala skupina koja je preuzela kontrolu nad njegovom investicijskom tvrtkom Hermitage Capital. Podaci koji su procurili daju zaključiti da je dio sredstava išao kroz ovu mrežu.

Britanski ministri već su bili izrazili zabrinutost otkrićem i obvezali su se obračunati s onima koji iz Rusije prebacuju bogatstvo elita na Zapad. Ministri su također zatražili da britanske institucije bolje provjeravaju prije nego što uzmu novac offshore tvrtki.

Podaci koji su procurili u središte interesa stavljaju tvrtku Troika Dialog, vodeću rusku investicijsku banku koja se sada spojila s najvećom bankom pod državnom kontrolom. E-mailovi otkrivaju da su neki menadžeri u Troiki održavali protok novca kroz mrežu više od osam godina, počevši od 2004.

Glavni čovjek Troike u to vrijeme bio je Ruben Vardanyan, armenski financijer blisko povezan s Putinom. Vardanyan je ugošćivao međunarodne zvijezde i članove britanske kraljevske obitelji, a prije dvije godine magazin Forbes stavio ga je na mjesto 99. najbogatijeg Rusa.

YEREVAN, ARMENIA - APRIL 24:  Actor George Clooney and 100 Lives Co-Founder Ruben Vardanyan attend the laying of the flowers at the Genocide Memorial in Yerevan, Armenia for the 101st anniversary of the Armenian Genocide on April 24, 2016 in Yerevan, Armenia.  (Photo by Andreas Rentz/Getty Images for 100 Lives)
Getty
Slavni glumac George Clooney i Vardanyan (desno) na komemoraciji 101. obljetnice armenskog genocida

Nema dokaza da je Vardanyan činio išta nezakonito. On sam kaže da je vjerovao da su banke znale svoje klijente i "primijenile propise i procedure u skladu sa zahtjevima zakonskog okvira tog vremena". Vardanyan naglašava da nije bio svjestan da su tvrtke Troike primile sredstva koja bi bila povezana s bilo kakvom prevarom.

Governor of California Arnold Schwarzenegger (C), the President of the Moscow School of Management SKOLKOVO Ruben Vardanyan (R) and Chairman of the Board of Directors of Bosco di Ciliegi group of companies Mikhail Kusnirovich attend the Russian-American Global Innovative Partnership on at the Skolkovo School of Management near Moscow, Russia.  Moscow, RUSSIA - 11/10/2010./Credit:GREENFIELD/SIPA/1010121717, Image: 230554204, License: Rights-managed, Restrictions: ***No Russia***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press
Arnold Schwarzenegger je 2010. kao guverner Kalifornije posjetio Moskvu i, između ostalih, susreo se s Vardanyanom (desno)

Litavski tužitelji ispituju podatke koji otkrivaju štošta, poput primjerice slučaja kada je Troika pomogla prebaciti 70 milijuna dolara jednom od Putinovih najboljih prijatelja, Sergeju Rolduginu.

Taj je čelist kum Putinova najstarijeg djeteta, a razotkriven je u 'Panamskim papirima' kao potencijalni korisnik novca koji se pripisuje ruskom predsjedniku.

Zanimljivi su i detalji financiranja dobrotvornog fonda princa Charlesa, kojem je Vardanyan u tri navrata, 2009., 2010. i 2011., prebacio 200.000 dolara, a taj je novac došao iz tvrtke Quantus Division, registrirane na Djevičanskim otocima.

Radilo se o donaciji za spas palače Dumfries House u Škotskoj s neprocjenjivom kolekcijom Chippendaleovog namještaja. Kako je 2007. palača i njena kolekcija bila planirana na prodaju putem dražbe privatnim kupcima, princ Charles je pokrenuo akciju i vrlo brzo prikupio 45 milijuna funti (390 milijuna kuna) da nekretnina ostane u "narodnim" rukama.

Front facade of Dumfries House near Cumnock, Ayrshire, Scotland, UK. The mansion originally designed by the acclaimed architect Robert Adams in 1760 was owned by Johnny Dumfries, racing driver, but has now been sold to and restored with  the help of HRH The Duke of Rothesay, Prince Charles., Image: 204839380, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Dumfries House

No, zbog tog poduhvata prinčeva fondacija zaglibila je u dug i morala je prikupljati dodatna sredstva. U tom trenutku pojavio se Vardanyan s dodatnih 1,5 milijuna funti od skupine ruskih biznismena, za što im je princ Charles zahvalio svečanom večerom 2014. godine.

Sredstva offshore tvrtke Quantus korištena su za pokrivanje raznoraznih troškova: 2 milijuna eura za trošak nastupa pokojne pop-zvijezde Princea u Moskvi 2007. na korporativnoj gala večeri Troike. Za Vardanyanov put na konferenciju u Davosu utrošeno je 20 tisuća funti, a za račun American Express kartice gotovo 500.000 dolara.

Nadalje, Quantus je tijekom tri godine prebacio Vardanyanovoj supruzi 935.000 eura na račun u Španjolskoj, a njegovoj punici Emiliji Zanbend 900.000 eura.

Podaci pokazuju da mnoge tvrtke u mreži Troike nisu opsluživale isključivo pojedinačne klijente, već su sredstva pridošla sa raznih strana korištena za financiranje luksuznog načina života desetaka pojedinaca.

Zanimljiv je i zajam 15 milijuna eura punici tadašnjeg guvernera Samare, regije istočno od Moskve. Zajmoprimka je u to vrijeme imala 80 godina i bez nekih očitih načina da vrati posuđeni novac, koji je ustvari, kako otkrivaju podaci, korišten za kupnju zemlje i izgradnju vile u Španjolskoj.

Podaci koji su procurili povezuju ovaj stroj za pranje novca s nekoliko velikih prevara, a najpoznatija među njima je skandal u vezi Sergeja Magnjickog, Browderovog odvjetnika koji je preminuo u moskovskom zatvoru kad je otkrio da se šef porezne uprave urotio s namjerom izdavanja lažnog povrata poreza. Istražitelji smatraju da iz te prevare potječe 130 milijuna dolara koje je Troika primila putem šest paravan tvrtki.

Ključna komponenta uspjeha Troike bila je litavska banka Ukio, koju su vlasti zatvorile u veljači 2013. kad je proglašena nelikvidnom.

Vardanyan je prodao Troiku 2012. ruskoj banci Sberbank za milijardu dolara. No, ostao je u financijskom sektoru, posjeduje kontrolni vlasnički paket armenske Ameriabanke, u kojoj EBRD (Europska banka za obnovu i razvoj) drži 18% dionica, navodi Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:56