LISTA NAJIMUĆNIJIH

PRODUBLJUJE SE JAZ IZMEĐU BOGATIH I SIROMAŠNIH U Africi je mnogo više milijardera nego se mislilo

EDS NOTE--RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / UNAMID" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS--A handout picture released by the United Nations Assistance Mission in Sudan (UNAMID) on April 1, 2011, shows a child with an eye infection brought to a Thai manned UN peacekeeps medical camp in Buru, more than 50 km to the south of the UN team site in Muhkjar, in western Darfur on March 30, 2011. Most of the children have serious diseases and infections due to the lack of health care in the village with the nearest clinic some 30 kms away. AFP PHOTO/ALBERT GONZALEZ FARRAN-UNAMID
 AFP

Magazin o financijama Ventures tvrdi kako je trenutno u Africi 55 milijardera, prenosi BBC. To je mnogo više nego što se ranije pretpostavljalo, navodi Ventures časopis sa sjedištem u Nigeriji te ističe kako ni to sigurno nije finalna brojka. Među superbogatim Afrikancima su tri žene - majka kenijskog predsjednika, kći predsjednika Angole i jedna Nigerijka koja se obogatila na nafti, a inače je modna dizajnerica.

Najbogatija osoba u Nigeriji je Aliko Dangote , čije se bogatstvo procjenjuje na 20.2 milijarde dolara. Istovremeno, broj ljudi u Africi koji žive u ekstremnom siromaštvu se u posljednja tri desetljeća povećao s 205 na 414 milijuna, prema podacima Svjetske banke. Sav gospodarski rast na Crnom kontinentu isključivo pogoduje uskoj eliti, navode istraživanja Afrobarometra, skupine za proučavanje trendova u Africi. Jaz između bogatih i siromašnih se i na ovom nesretnom kontinentu produbljuje.

Lista od 55 superbogataša u Africi mnogo je duža od primjerice one časopisa Forbes prema kojem je prošle godine bilo tek 16 milijadera iz Afrike. No časopis Venture ističe kako je do svoje ljestvice došao zbog lakšeg pristupa podacima i kako su oni točni.

Afrički milijarderi zajedno posjeduju 143.8 milijardi dolara odnosno 2.6 milijardi po glavi. Od 55 uključenih na listu, 20 je Nigerijaca, devet Južnoafrikanaca, a osam su Egipćani, navodi Venture.

Najbogatija žena Nigerije je Folorunsho Alakija koja je do svoje 7.3 milijarde došla u industriji nafte. No studirala je modni dizajn u Londonu, a njene je modele, ističe Venture, kupovala supruga pokojnog nigerijskog vojnog vladara, Ibrahima Babangide.

Allan Gray, poduzetnik iz JAR-a s harvardskom diplomom, na listi je s osam milijardi dolara imetka, a spominje se i Nathan Kirsch, tajkun koji se obogatio na nekretninama u sićušnoj državici Svazilandu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:49