PAD MALEZIJSKOG AVIONA U UKRAJINI

PROMATRAČI OESS-a 'Tijela se raspadaju, a alkoholizirani pobunjenici ispaljuju pucnjeve upozorenja!'

Avion je letio na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur, a u njemu je bilo 298 ljudi, od koji čak 80 djece. Svi su mrtvi. Među 298 putnika, bila su 173 Nizozemca, 44 Malezijca, 27 Australaca, 12 Indonežana, 9 Britanaca, četvero Nijemaca, četvero Belgijaca, tri Filipinca i jedan Kanađanin te jedan Novozelanđanin. Ukrajina je za nesreću optužila proruske pobunjenike, a oni pak tvrde da su avion srušile ukrajinske snage. Američke su obavještajne službe potvrdile da je na malezijski Boeing netko ispalio projektil zemlja-zrak, ali zasad nije utvrđeno tko
 Getty Images

>>>>NOVO 23:50 - Promatrači OSCE-a tvrde da je pristup mjestu pada malezijskog zrakoplova ograničen, unatoč obećanjima proruskih zapovjednika.

Promatrači su nabrojali barem 21 tijelo žrtava nesreće u raspadajućem stanju, a mnoga od njih su spaljena. Tijela su označena, ali ostavljena na milost vremenskim uvjetima.

Također, promatrači su otkrili da je na mjestu nesreće velik broj novinara kao i naoružanih proruskih pobunjenika koji se ponašaju nepristojno i na neprimjeren način. Uz to neki od alkoholiziranih pobunjenika ispaljuju hice u zrak kad bi netko od promatrača kročio van označenog područja.

-----------------------------------------------

22:32 - Nakon što je ranije ponudio svoju pomoć, Interpol je u petak navečer objavio da je u roku od 48 sati spreman poslati tim za pomoć u identifikaciji žrtava u padu zrakoplova Malaysia Airlinesa, srušenog u četvrtak na istoku Ukrajine.

Ta međunarodna policijska organizacija sa sjedištem u Lyonu u Francuskoj priopćila je da je na zahtjev ukrajinskih vlasti sprema poslati tim u sljedećih 48 sati.

Glavni tajnik Interpola Ronald Noble je ranije ponudio punu pomoć svim zemljama članicama u identifikaciji i povratu posmrtnih ostataka putnika leta MH17.

Jedna ekipa nizozemskog Ureda za sigurnost je otputovala u Ukrajinu zajedno s ministrom vanjskih poslova Fransom Timmermansom, radi istrage nesreće malezijskog zakoplova u kojem je poginulo 189 njihovih državljana.

"Pokušat ću istražiteljima omogućiti pristup području pada zrakoplova", rekao je Frans Timmermans na konferenciji za novinare u Den Haagu.

Glasnogovornik ministarstva je rekao da je ta ekipa već otputovala u Kijev.

Francuska je na raspolaganje stavila dvojicu stručnjaka i ponudila tehnička sredstva za istragu o okolnostima katastrofe u Ukrajini, objavila je francuska vlada u petak.

"Francuski ured za sigurnost civilnog zračnog prometa odredio je dvojicu stručnjaka koji su spremni sudjelovati u međunarodnoj istrazi", navode u zajedničkom priopćenju ministar vanjskih poslova Laurent Fabius i državni tajnik za promet Fedéric Cuvillier.

------------------------------------------------

21:37 - Američki zastupnici razmatraju donošenje zakona o uvođenju jačih sankcija protiv Rusije nakon pada malezijskog zrakoplova u Ukrajini, izjavio je u petak američki senator Chris Murphy, a američka veleposlanica pri UN-u optužila Rusiju da je "tehnički pomogla" proruskim separatistima da obore putnički zrakoplov s gotovo 300 putnika i članova posade.

Murphy, demokrat iz Connecticuta i predsjednik senatskog odbora za Europu, najavio je da će tijekom vikenda razgovarati s utjecajnim senatorima "o novom zakonu o sankcijama".

Dodao je da predsjednik Barack Obama može sam pooštriti sankcije, ali ako se odluči za agresivniju akciju, potpora zastupnika će mu dobro doći.

Murphy, poput brojnih američkih zastupnika, drži kako bi bilo vrlo korisno da se i europske države priključe američkoj inicijativi.

EU je manje od Washingtona sklona uvođenju jačih gospodarskih sankcija kao odgovor na držanje Moskve u sukobu u Ukrajini, djelomično zbog bliskih ekonomskih veza s Rusijom.

------------------------------------------------

20:40 Nizozemski premijer Mark Rutte danas je održao tiskovnu konferenciju u kojoj se, vidno bijesan, zavjetovao da neće mirovati dok ne pronađe osobe odgovorne za pad leta MH17.

- Bit ću kristalno jasan. Ako se ispostavi da je ovo bio napad, osobno ću se pobrinuti da se krivci privedu pravdi. Nećemo mirovati sve dok ih se ne pohvata. Dugujemo to žrtvama i njihovim obiteljima.

------------------------------------------------

20:08 - Zrakoplov Singapore Airlinesa, koji je letio iz Kopenhagena za Singapur, bio je samo 20 kilometara daleko od leta MH17 u trenutku obaranja.

Prošao je iznad Donjecka samo dvije minute prije nego što su za sad nepoznate osobe ispalile protuzračnu raketu na Boeing Malaysia Airlinesa, no nije bio jedini.

Čak 55 zrakoplova međunarodnih kompanija preletjelo je preko ratne zone na dan kada se desila tragedija leta MH17.

Više pročitajte OVDJE.

------------------------------------------------

19:42 - I dok američki potpredsjednik Joe Biden kaže kako je "avion očito srušen. Nije to bila nesreća, on je srušen", ruski predsjednik Vladimir Putin prigovara Kijevu jer je avion pao na teritorij koji je službeno Ukrajina.

"Ta se nesreća ne bi bila dogodila da je na zemlji bio mir, da se nisu obnovile vojne operacije na jugoistoku Ukrajine. Bez sumnje je za ovu strahovitu tragediju odgovorna vlada teritorija na kojem se to dogodilo", rekao je.

Putin najavljuje i da će "poduzeti sve kako bi se dobila objektivna slika svega što je bilo", a njemačka kancelarka Angela Merkel poziva na hitnu nezavisnu istragu. "Za to je potreban prekid vatre, a nužno je da odgovaraju oni koji su krivi. Po mnogo čemu se može naslutiti da je taj avion srušen pa to morao veoma ozbiljno shvatiti".

Merkel poziva i Putina da surađuje. "Želim jasno pozvati ruskoga predsjednika i vladu da pridonesu u postizanju političkoga rješenja", rekla je.

Srušeni Boeing 777 bio je malezijski, a premijer te zemlje Nadžib Razak kaže da je "nužno, pokaže li se da je avion doista srušen, što prije počinitelje privesti pravdi".

-----------------------------------------------

19:19 Reporter BBC-a Daniel Sandford izvještava kako je olupina aviona raštrkana po velikom području. Komadi izolacije, dijelovi oplate, veliki komadi repa i stravične spaljene hrpice leševa, sjedalica i prtljage.

Svako pronađeno tijelo označeno je drvenim štapom s privezanim komadom bijele tkanine. Ovakve oznake ne nalaze se samo oko olupine već na širokom području. Tijela su padala s neba kada je zrakoplov eksplodirao.

Sandford izvještava kako trenutno nitko ne osigurava područje. Nekoliko pobunjenika u improviziranim uniformama hodaju uokolo s oružjem, a kraj njih je i nekoliko vatrogasaca.

-----------------------------------------------

18:59 - Neimenovani izvor OSCE-a kaže da promatrači nisu dobili puni pristup mjestu nesreće. Također, u blizini su ispaljeni hici, ali ne prema promatračima.

-----------------------------------------------

18:25 - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da je u kontaktu s ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom koji će, nada se, uspjeti konačno riješiti krizu u svojoj zemlji, javljaju ruske novinske agencije.

"U kontaktu smo s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i nadam se da će ukrajinskom narodu i svim ljudima, bilo gdje da žive, ponuditi rješenje koje će donijeti konačan i trajan mir na tom području", rekao je.

Putin je to izjavio tijekom susreta s ruskim patrijarhom Kirilom, u prigodi obljetnice rođenja Sergeja Radonješkog, jednog od najštovanijih svetaca u Rusiji.

"S velikom zabrinutošću i tugom promatramo događaje u istočnoj Ukrajini. To je grozno, tragedija", ocijenio je.

"Sve strane umiješane u ukrajinski sukob moraju što prije prekinuti vojne operacije i početi dijalog mira", dodao je Putin.

"Mislim da svi moramo pridonijeti tome. Zamolit ću i patrijarha da pomogne u toj uspostavi mira", rekao je ruski predsjednik.

------------------------------------------------

18:00 OBAMA 'Projektil je došao s teritorija kojeg drže separatisti. Ovo je poziv na buđenje Europi!'

Američki predsjednik Barack Obama obratio se javnosti povodom rušenja putničkog zrakoplova Malaysia Airlinesa iznad istočne Ukrajine.

- Sigurni smo da je projektil došao s teritorija koji kontroliraju ruski separatisti, ali ne možemo znati koje osobe ili grupe osoba su naredila napad. Radimo s međunarodnom zajednicom kako bi osigurali da je fokus na razotkrivanje istine u ovom slučaju - kazao je Obama.

- Rekao sam predsjedniku Putinu da bi mi preferirali diplomatsko rješenje. To znači da je pred ruskom stranom strateška odluka, hoće li nastaviti podržavati oružanu pobunu, ili će sjesti za stol u mirovnim pregovorima. Ne vidimo nikakvu ulogu vojske SAD-a u ovom slučaju, osim one koju već ispunjava - rekao je.

- Ne znamo još točno što se dogodilo, i ne želim preuraniti sa zaključcima. Znamo da su separatisti teško naoružani i dobro obučeni, i da to nije slučajno. To se ne bi dogodilo bez podrške Rusije.

- Ovo je poziv na buđenje Europi i svijetu, da postoje posljedice eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini. Sukob neće biti lokaliziran, neće biti ograničen na to područje. Ulog je visok za cijelu Europu, ne samo za ukrajinski narod - zaključio je Obama.

---------------------------------------------------

17:22 - AUSTRALSKI PREMIJER NAPAO RUSE 'Ovo je zločin! Pobunjenici su pobili Australce vašim oružjem'

Australski premijer Tony Abbot danas je poslao izravno upozorenje Rusiji da će ju izolirati cijela međunarodna zajednica ako odbije prihvatiti barem dio odgovornosti za obaranje leta MH17 Malaysia Airlinesa, i ako ne omogući potpuno transparentnu međunarodnu istragu tragedije.

U rušenju zrakoplova Boeing 777-200 stradalo je 298 ljudi, među kojima i najmanje 28 Australaca.

- Naglašavam, ovo nije nesreća, ovo je zločin, i zločinci se ne smiju izvući nekažnjeno, rekao je Abbott.

- Mora doći do pune, neovisne međunarodne istrage, i Rusija joj ne smije stajati na putu samo zato što je zrakoplov srušen nad teritorijem koji kontroliraju pobunjenici koje podržava ruska strana.

Australsku vladu razljutio je ruski ambasador Vladimir Morozov, koji im je priopćio kako su zrakoplov srušile ukrajinske snage.

- Moram vam reći da je prvi odgovor ruskog ambasadora bio okriviti Ukrajinu. Ovo je vrlo, vrlo neprihvatljivo, rekao je Abbott.

- Znamo da postoje problemi u Ukrajini, i također znamo tko je odgovoran za te probleme, i ideja da Rusija može nekako tvrditi da ništa od ovoga nema nikakve veze s njima jer se dogodilo u ukrajinskom zračnom prostoru nikako ne drži vodu.

- Što se mene tiče, kada imate situaciju gdje su pobunjenici koje podržava Rusija ubili Australce koristeći, čini se, teško oružje ruskog podrijetla, Australija vrlo mračno gleda na cijelu priču i želimo potpunu istragu.

Više pročitajte OVDJE.

------------------------------------------------------

17:06 - Rušenje malezijskog zrakoplova jest ratni zločin prema Ženevskoj konvenciji, kazao je dr. James Summers, direktor Centra za međunarodno pravo i ljudska prava na sveučilištu u Lancasteru.

-------------------------------------------------------

Milanović izrazio sućut nizozemskom i malezijskom premijeru

17:00 - Hrvatski premijer Zoran Milanović izrazio je sućut nizozemskom i malezijskom premijeru zbog avionske nesreće u kojoj je na istoku Ukrajine život izgubilo gotovo tristo ljudi, priopćeno je u petak iz vlade.

Osim premijerima, Milanović je "posebno izrazio sućut obiteljima žrtava zrakoplovne nesreće u kojoj su živote izgubili članovi posade i putnici, među kojima i velik broj djece", kaže se u priopćenju.

Zrakoplov malezijskog avioprijevoznika na letu iz Amsterdama u Kuala Lupur srušio se u četvrtak u istočnoj Ukrajini, a ukrajinske i ruske vlasti međusobno se optužuju za njegovo rušenje.

-------------------------------------------------------

16:45 - Predstavnica SAD pred Vijećem sigurnosti UN-a, Samantha Power, kazala je na izvanrednoj sjedinici Vijeća sigurnosti UN-a da se ne može isključiti mogućnost da je ruska strana pružila tehničku podršku proruskim pubunjenicima u rušenju zrakoplova.

- Rusija može zaustaviti ovaj rat, Rusija mora zustaviti ovaj rat - dodala je Power.

Inače, izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a započela je minutom šutnje za stradale putnike.

-----------------------------------------------------------

16:35 - OSCE je priopćio da je 30 njihovih istražitelja stiglo na mjesto nesreće. Samo 30 kilometara dalje proruski separatisti i ukrajinske snage razmjenjuju vatru. Separatisti su ranije dopustili OSCE-u i ukrajinskoj vladi da istraže mjesto nesreće.

------------------------------------------------------------

16:29 Na internetu se pojavila snimka koja prikazuje obaranje zrakoplova Boeing 777-200, a navodno se radi o jučerašnjem obaranju zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH17. Opširnije pročitajte OVDJE.

------------------------------------------------------------

16:21 - Prema preliminarnoj analizi američkih objavještajaca za rušenje putničkog zrakoplova Malaysia Airlinesa iznad Ukrajine krivi su proruski pobunjenici, kazao je neimenovani dužnosnik Američkog ministarstva obrane s direktnim pristupom najnovijim informacijama, javlja CNN.

------------------------------------------------------------

15:35 Reuters javlja kako je, prema planu letenja, Malaysia Airlinesa trebao letjeti na visini od 10,600 metara kroz ukrajinski zračni prostor, no da su kontrolori leta U Ukrajini davali instrukcije da lete na nešto nižoj visini od 10,058 metara.

-------------------------------------------------------------

15:30 Predstavnici Malaysia Airlinesa održali su konferenciju za novinare u Amsterdamu se su poručili da će članovima obitelji žrtava odmah isplatiti 3,700 eura u gotovini kako bi zadovoljili osnovne potrebe.

Ukrajinski premijer: Privedite pravdi gadove krive za ovaj međunarodni zločin

15:19 'Privedite pravdi gadove krive za ovaj međunarodni zločin!', kazao je pred novinarima u naletu bijesa ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Spasioci, policija, čak i rudari zajedničkim snagama rade na mjestu gdje je srušen zrakoplov Malaysian Airlines. To je mjesto, prema navodima svjedoka, puno dijelova ljudskih tijela razbacanih unaokolo.

Ukrajinci su za rušenje zrakoplova odmah optužili proruske pobunjenike s tog područja, dok su ruski mediji optužili Ukrajince. Jednu od teorija iznijeli su i na televiziji i novinama. Tvrdili su kako postoje dokazi da su Ukrajinci zamijenili putnički zrakoplov za onaj kojim najčešće leti Vladimir Putin koji je bio pravi cilj napada.

Iako mnogi mediji tvrde kako nema dokaza da je Putinov zrakoplov zaista putovao u to vrijeme, anonimni izvor iz Ruske federalne agencije za zračni transport u nekoliko je navrata citiran u ruskim medijima.

'Istina je da su oba aviona u otprilike isto vrijeme mogla biti iznad Ukrajine', kazao je navodno anonimni izvor.

'Zrakoplov Vladimira Putina mogao je biti prava meta ukrajinskog projektila', dodao je.

Putinov ekvivalent slavnom zrakoplovu Air Force One je posebno dizajniran Ilyushin Il-96 300. To je zrakoplov s četiri motora, dug 55 metara sa rasponom krila od 60 metara. Boeing 777-200 je dug 63 metra, sa rasponom krila od 61 metra.

-------------------------------------------------------------

14:43 Moskva ne namjerava zaplijeniti crne kutije malezijskog zrakoplova MH17 koji se srušio u Ukrajini, istaknuo je danas ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

- Oduzimanje crne kutije značilo bi kršenje međunarodnih zakona. Analizu uređaja moraju obaviti Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo te države koje su izravno povezano s ovom tragedijom - Nizozemska, Malezija, domovine poginulih u padu aviona te naravno Ukrajina, rekao je Lavrov.

Također je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da pokrene otvorenu i nepristranu istragu o padu zrakoplova.

- Želimo da međunarodni stručnjaci čim prije dođu na mjesto nesreće i preuzmuu crne kutije - istaknuo je Lavrov.

-------------------------------------------------------------

UKRAJINCI 'Ovo su rakete kojima je srušen Boeing! Separatisti su ih sakrili u Rusiju, imamo dokaz!'

13:57 Anton Gerašenko, savjetnik ukrajinskog ministra vanjskih poslova, rekao je kako je samovozni projektil zemlja-zrak tipa BUK kojim su proruski separatisti srušili malezijski Boeing tijekom noći krišom prebačen u Rusiju.

Dokaz toj tvrdnji je, kako kaže, i video tog moćnog oružja na kojem nedostaju dvije rakete. - Točno te rakete ubile su 300 nevinih žrtava malezijskog Boeinga - naglasio je.

Gerašenko kaže kako su video snimili ukrajinski obavještajci rano jutros u 4.50h.

Zloglasni sustav Buk Rusi su tada, tvrdi, prebacivali prema svojoj granici u blizini grada Krasnodona.

Opširnije o oružju BUK možete pročitati OVDJE

-------------------------------------------------------------

Nevjerojatna sudbina jedne obitelji: Izgubili svoje najmilije u obje nesreće Malaysia Airlinesa

13:04 Obitelj iz Australije proživljava strašnu tragediju nakon što su izgubili svoje najmilije u obje nesreće Malaysia Airlinesa. Na letu MH370 izgubili su dva člana obitelji, a u novoj nesreći na letu MH17 ostali su bez još dvoje.

Irene i George Burrows iz Bileole u Queenslandu još su oplakivali strašan gubitak svoga sina Rodney i njegove supruge Mary nakon što je Boeing misteriozno nestao s radara u ožujku , kada su im stigle nove tragične vijesti. U zrakoplovu oborenom iznad Ukrajine izgubili su praunuku Maree Rizk i njenog supruga Alberta.

Par je putovao kući s odmora u Europi kada je zrakoplov srušen, piše Sydney Herald.

Podsjetimo, zrakoplov se srušio u četvrtak blizu ukrajinske granice s Rusijom, nedaleko od regionalnog glavnog grada Donjecka u istočnoj Ukrajini. Iako se od početka nagađalo da je namjerno srušen sada je to i potvrđeno. Prema posljednjim informacijama, srušili su ga proruski pobunjenici jer su mislili da se radi o ukrajinskom transportnom vojnom zrakoplovu.

-------------------------------------------------------------

12:50 BBC je objavio nove podatke o nacionalnosti putnika. Zasad je najviše stradalih iz Nizozemske, njih čak 173. Poznata je nacionalnost svih 278 poginulih osoba.

Foto: BBC

-------------------------------------------------------------

11:13 FOTOGALERIJA Objavljene su nove fotografije za mjesta pada zrakoplova Malaysia Airlinesa. Upozorenje! Neki prizori mogu biti uznemirujući.

VIDEO Nova snimka s mjesta nesreće u Donjeckoj regiji

Svjedoci s mjesta pada Boeinga prizor su opisali 'jezivim', a kažu kako su dijelovi tijela razbacani uokolo. 'Posvuda je krv i ljudski ostaci', kazao je John Wendle, reporter ABC Newsa.

'Jezivo je. Ovo je zaista stravično', rekao je vidno potresen.

Dodao je kako su na terenu sve moguće službe, a mjesto je pod nadzorom proruskih pobunjenika.

Mjesto nesreće opisao je kao 'malu seosku cestu smještenu između dva velika polja'.

'Hitna pomoć pretražuje teren i pokušavaj utvrditi identitet žrtava' rekao je Wendle.

-------------------------------------------------------------

10:50 Na YouTubeu je objavljen video snimljen netom prije polijetanja malezijskog Boeinga koji je srušen u Ukrajini. Telegraph piše kako se ne može sa sigurnošću tvrditi tko je objavio snimku, ali kako se pretpostavlja da je to napravio netko od putnika par sati prije nego će poginuti.

-------------------------------------------------------------

10:25 Predstavnici Malaysia Airlinesa izvijestili su na konferenciji za novinare da je nekoliko sati uoči leta više avioprijevoznika, 15 od 16 zrakoplovnih tvrtki, koristilo istu putanju kao srušeni Malaysia Airlines, te da pilot nije u zadnji trenutak primio upute da promijeni pravac leta.

Zrakoplov Boeing 777, koji se srušio u zaraćenoj regiji Ukrajine, nije imao tehničkih problema, rečeno je na konferenciji za novinare.

Identitet 20 putnika još nije poznat jer su bili u tranzitu.

Također je rečeno da piloti nisu iz kokpita upućivali nikakve pozive u pomoć neposredno prije nesreće.

-------------------------------------------------------------

10:10 Jučer su proruski separatisti ustvrdili da su pronašli jednu od dvije crne kutije zrakoplova. U petak su spasilački timovi pronašli i drugi uređaj koji snima tehničke informacije o letu aviona, posvjedočio je snimatelj Reutersa sa mjesta nesreće.

-------------------------------------------------------------

9:30 Kremlj je u službenom priopćenju istaknuo kako ova tragedija još jednom naglašava važnost hitne uspostave mira u Ukrajini. Dodaje se kako je nesreću potrebno sveobuhvatno i objektivni ispitati. Vladimir Putin je u izjavi izrazio sućut nizozemskom premijeru Marku Rutteu. Od 298 žrtava nesreće malezijskog Boeinga, velika većina su Nizozemci, njih 154.

-------------------------------------------------------------

08:34 Boeing 777-200 Malaysia Airlines koji je letio od Amsterdama do Kuala Lumpura navodno su srušili proruskih pobunjenici. Akciju su izveli u selu Chornukhine, u oblasti Luhansk, nekih 80 kilometara sjeverozapadno od Donjecka, objavio je Kyiv Post. Svoju tvrdnju potkrijepili su transkriptima telefonskog razgovora između ruskih vojnih obavještajaca i pripadnika terorističkih skupina.

Snimku je snimila ukrajinska obavještajna agencija (SBU).

TRAGEDIJA MALEZIJSKOG AVIONA: Sve o jučerašnjem razvoju događaja pročitajte OVDJE

Jedan poziv obavljen je oko 16.40 po kijevskom vremenu, točnije 20 minuta nakon što je zrakoplov oboren. Igor Bezler, ruski vojni obavještajac , obavještava svojeg kolegu Vasiliju Geraninu o srušenom zrakoplovu.

Cijeli transkript pročitajte ovdje:

Igor Bezler: Upravo smo srušili avion. Grupa Minera. Pao je blizu Yenakieva (regija Donjeck)

Vasili Geranin: Piloti. Gdje su piloti?

IB: Išli su pretražiti avion.

VG: Prije koliko minuta?

IB: Prije otprilike 30 minuta.

Kometar SBU-a : Nakon pregleda mjesta nesreće teroristi su vrlo brzo shvatili da su oborili civilni zrakoplov. Drugi dio razgovora odvio se 40 minuta kasnije.

“Major”: Ljudi iz Chernukhina su oborili avion. Sa kontrolne točke u Chernukhinu. Oni su Kozaci.

“Grek”: Da, šefe.

"Major": Zrakoplov se raspao u zraku. Prinašli smo ih 20. Civila.

“Greek”: Dakle, što točno ima tamo?

“Major”: Ukratko, to je stopostotno putnički avion.

“Greek”: Da li je tamo puno ljudi?

“Major”: Dijelovi zrakoplova pali su ravno u dvorišta ljudi.

“Greek”: O kojem se avionu radi?

“Major”: Nisam još uspio utvrditi. Još nisam bio na mjestu događaja. Znam samo da su dijelovi ljudskih tijela posvuda.

“Greek”: Ima li išta od oružja?

“Major”: Apsolutno ništa. Isključivo civilne stvari.

“Greek”: Ima li dokumenata?

“Major”: Da, pronašli smo studentsku iskaznicu jednog Indonežanina. Sa Sveučilišta Thompson.

Drugi razgovor

Militant: Vezano uz oboreni zrakoplov. Radi se o civilnom avionu. Ima leševa žena i djece. Na televiziji kažu da je to Malaysia Airlines. Što je radio iznad ukrajinskog teritorija?!

Nikolay Kozitsin: to znači da su prevozili špijune. Nisu trebali j***** letjeti. Ovdje je rat.

8:40 - Među putnicima malezijskoga zrakoplova srušenog iznad Ukrajine bio je i utjecajni nizozemski znanstvenik i stručnjak za AIDS Joep Lange, a zajedno s njim na 20. Međunarodnu konferenciju o AIDS-a putovali su i brojni drugi znanstvenici koji su se nalazili u istom avionu, izvijestio je u petak Langeov australski kolega David Cooper.

Lange, profesor na Akademskom medicinskom centru Sveučilišta u Amsterdamu i bivši predsjednik Međunarodne udruge za liječenje AIDS-a proveo je više od 30 godina u istraživanju i borbi protiv širenja HIV-a i suzbijanja ove neizlječive bolesti, a bio je poznat po zagovaranju što jeftinijeg pristupa liječenju u siromašnim zemljama.

Prvi je potaknuo rad na razvoju prve pristupačne kombinacije terapije u liječenju HIV-a i korištenja jednostavnih antiretroviralnih lijekova u sprečavanju prijenosa HIV-a s majki na njihovu novorođenčad u siromašnim zemljama.

"Joep je bio potpuno posvećen liječenju AIDS-a i brizi za oboljele u Aziji i Africi", kazao je profesor na Institutu Kirby pri Sveučilištu New South Wales David Cooper koji je tijesno surađivao s Langeom na jednom projektu o liječenju HIV-a u Bangkoku.

Australska ministrica vanjskih poslova kazala je da su brojni znanstvenici u zrakoplovu Malaysia Airlinesa na letu MH17 putovali na 20. Međunarodni konferenciju o AIDS-u u Melbourne koja bi trebala početi u nedjelju. Fairfax Media prenosi da ih je zrakoplovu bilo oko stotinu.

-------------------------------------------------------------

8:01 Jedan od lidera proruskih pobunjenika u Donbasu vrlo je otvoreno potvrdio da oni stoje iza napada nakon kojeg je srušen malezijski zrakoplov. Igor Strelkov - to mu je “ratno ime”, dok mu je pravi identitet Igor Girken, izjavio je sljdeće: “Upozorili smo vas da ne letite našim nebom”, stoji na web stranici koju koriste separatisti, ali izjava je brzo nakon toga uklonjena.

Strelkov je, naime, ocjenjuju zapadni mediji, mislio da je srušen još jedan ukrajinski transportni vojni zrakoplov. Kad je pak shvatio da je riječ o putničkom avionu, odmah je zatražio da se izjava ukloni. On je, inače, “ministar obrane” separatističke, nepriznate Donjecke narodne republike.

Strelkov/Girken jedno je je od najpoznatijih lica proruskih ustanika, a ukrajinski izvori tvrde da je veteran ruske vojne obavještajne agencije. Američka televizijska mreža CBS je uspjela skinuti njegovu izjavu s web stranice.

-------------------------------------------------------------

7: 33 Zrakoplov Malaysia Airlinesa na letu MH17 iz Amsterdama u Kuala Lumpur jučer se srušio u Ukrajini, pri čemu je smrtno stradalo svih 295 putnika i članova posade, a ta tragedija je postala nova točka prijepora između ukrajinskih vlasti i pobunjenika koji se međusobno optužuju za rušenje Boeinga 777, pri čemu nitko ne sumnja da je riječ o namjernom obaranju aviona a ne o tragičnoj nesreći.

Prema informacijama koje je objavio njemački Bild u oborenom malezijskom zrakoplovu bilo je 80 djece. U avionu je bilo ukupno 298 putnika. Među njima 154 Nizozemca, 27 Australaca, 23 Malezijca, 11 Indonežana, 6 Britanaca, 4 Belgijanca, 3 Filipinca i 1 Kanađanin, piše također Bild.

PAD MALEZIJSKOG BOEINGA SAD: 'Oboren je projektilom' PUTIN: 'Za sve je kriva Ukrajina'

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova nema podataka je li u malezijskome zrakoplovu koji se srušio u Ukrajini bilo hrvatskih državljana, rekla je za Hinu glasnogovornica MVEP-a. Ostaci Boeinga 777 koji se srušio na letu iz Amsterdama u Kuala Lumpur s 295 putnika i članova posade pronađeni su kraj istočnoukrajinskoga sela Grabova. Malezijska kompanija potvrdila je da je u 17:15 po mjesnom vremenu izgubila s njime kontakt.

"Let se odvijao normalno... posada nije rekla ni riječi o bilo kakvim problemima", rekao je na konferenciji za novinare Dmitro Babejčuk, ravnatelj ukrajinske uprave za civilno zrakoplovstvo, prenosi Reuters.

FOTOGALERIJA Mjesto avionske nesreće u Ukrajini, srušio se malezijski Boeing

Svjetski dužnosnici šokirani su nesrećom malezijskoga aviona u Ukrajini i nude pomoć u istrazi

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u četvrtak kako je to "strašna tragedija" te da će Sjedinjene Države pružiti svu potrebnu pomoć kako bi joj se ustanovio uzrok. Po Obaminim riječima, još se ispituje je li u zrakoplovu bilo američkih državljana. Američki potpredsjednik Joe Biden razgovarao je s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i ponudio mu američku pomoć u istrazi, objavila je Bijela kuća.

JEWEL SAMAD / AFP
US President Barack Obama speaks on Infrastructure at the Port of Wilmington in Wilmington, Delaware, on July 17, 2014. AFP PHOTO/Jewel Samad

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je sućut malezijskome premijeru zbog avionske nesreće u Ukrajini, objavila je malezijska novinska agencija Bermana. "Ruski predsjednik zamolio je premijera Malezije Najiba razaka da prenese izraze najdublje sućuti obiteljima stradalih", prenijela je agencija priopćenje s Putinove službene internetske stranice.

Malezijski premijer Najib Razak rekao je da je šokiran tragedijom. Britanski premijer David Cameron rekao je da je "šokiran i tužan" zbog pada zrakoplova, a britanski mediji javljaju da je u Boeingu 777 bilo između pet i deset britanskih državljana. I šefica europske diplomacije Catherine Ashton šokirana je nesrećom te je zatražila suradnju svih strana u istrazi, prenosi dpa.

Nizozemski premijer Mark Rutte "duboko je šokiran" nesrećom zrakoplova koji je poletio iz Amsterdama, navodi se u priopćenju u kojem se dodaje "da okolnosti nesreće niti identitet putnika još nisu poznati". Rute je to kazao vraćajući se u domovinu sa službenog puta te najavio da će koordinirati u istrazi kako bi se utvrdilo je li bilo Nizozemaca na letu i koliko. Neke su nizozemske agencije već najavile da je bilo njihovih klijenata na tom letu .

Zasad nema potvrde da je među putnicima malezijskog zrakoplova bilo francuskih državljana, rekao je ministar vanjskih poslova Laurent Fabius koji je na službenom putu u Abidjanu u Obali Bjelokosti te je pozvao "na brzu provedbu istrage".

"Očekujemo da se učini sve kako bi rasvijetlile okolnosti pada zrakoplova", rekao je u Berlinu njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinemeier i pozvao proruske separatiste da dopuste spasilačkim službama da "provedu neovisnu međunarodnu istragu".

Ujedinjeni narodi objavili su da će Vijeće sigurnosti u petak održati posebnu sjednicu o ovoj tragediji.

Tko je kriv?

Ukrajinski dužnosnici, pobunjenici i ruski mediji počeli su iznositi svoje verzije o tome tko je krivac za obaranje Boeinga 777. Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko vjeruje da je pad putničkog zrakoplova Boeing 777 na letu MH17 iz Amsterdama "teroristički čin". "Porošenko vjeruje da je zrakoplov srušen: to nije incident, nije katastrofa, to je teroristički čin", rekao je u Kijevu tajnik njegove službe za odnose s javnošću Svjatoslav Cegolko,.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geračtčenko tvrdi da su pobunjenici na malezijski zrakoplov ispalili projektil zemlja-zrak tipa Buk (SA-11) koji su zaplijenili u osvojenim skladištima oružja ukrajinske vojske.

Na službenoj internetskoj stranici proruskih separatista stoji da je malezijski zrakoplov pao jer ga je srušio ukrajinski zrakoplov kojega su pak srušile proruske snage.

"Očevici su vidjeli da je ukrajinski borbeni avion napao putnički Boeing 777. Nakon toga, putnički zrakoplov se prepolovio i pao na područje 'Republike Luhansk (samoproglašene republike proruskih separatista na istoku Ukrajine). Nakon tog napada, ukrajinski zrakoplov je i sam srušen na teritoriju Republike Luhansk", stoji na službenoj stranici te "republike".

Najneobičniju teoriju objavila je ruska agencija Interfax pozivajući se na izvor pri ruskoj zrakoplovnoj agenciji Rosaviji. Prema tom izvoru Ukrajinci su srušili malezijski zrakoplov raketom zemlja-zrak misleći da je u pitanju zrakoplov kojim se ruski predsjednik Vladimir Putin vraćao u Rusiju sa turneje po Južnoj Americi.

Pobunjenici tvrde da su pronašli crnu kutiju

Proruski separatisti na istoku Ukrajine objavili su da su pronašli crnu kutiju iz malezijskoga aviona, a Rusija je od Ukrajine zatražila dopuštenje da sudjeluje u operaciji spašavanja na području na koje je pao taj zrakoplov s 295 putnika i članova posade, objavilo je rusko ministarstvo za izvanredna stanja. Reuters kaže da ne može potvrditi informaciju o pronalasku crne kutije, uređaja koji bilježi razgovor posade i parametre leta zrakoplova, koju je objavio Interfax.

"Ruske spasilačke službe poslale su službeni zahtjev ukrajinskim kolegama da zajedno rade na ukrajinskome teritoriju, na mjestu pada Boeinga", rekao je ministar za izvanredna stanja Vladimir Pučkov ruskoj agenciji RIA.

Rusko ministarstvo zdravlja također je ponudilo stručnu pomoć u identifikaciji tijela stradalih putnika i članova posade. Još nije jasno je li službeni Kijev odgovorio na ovu ponudu.

Proruski separatisti voljni su pristati na trodnevni prekid vatre kako bi omogućili spasilačkim službama rad na mjestu pada zrakoplova", prenijela je agencija RIA riječi samozvanog premijera Narodne republike Donjecka Aleksandra Borodaja.

Eurocontrol obustavlja letove preko Ukrajine

Nakon pada malezijskoga zrakoplova s gotovo tristo putnika i članova posade, europska organizacija za sigurnost zračnog prometa Eurocontrol objavila da je zračni prostor iznad istočne Ukrajine zatvoren, a američki avioprijevoznici dobrovoljno se složili da će izbjegavati zračni prostor u blizini rusko-ukrajinske granice, objavila je američka savezna uprava za zrakoplovstvo.

Najveći njemački avioprijevoznik Lufthansa objavio je u četvrtak nakon pada malezijskog putničkog aviona da će izbjegavati ukrajinski zračni prostor u čemu su ga slijedili drugi zračni prijevoznici, dok su američke i europske uprave još u travnju upozorile pilote na moguću opasnost u toj zoni. "Lufthansa je odlučila odmah izbjegavati istočnoukrajinski zračni prostor", rekla je glasnogovornica te tvrtke. Letovi prema Kijevu i Odesi zasad se neće ukidati, dodala je.

I ruski državni prijevoznik Aeroflot, kao i ruska aviokompanija Transaero objavili su da će ubuduće izbjegavati ukrajinski zračni prostor. Uprave za sigurnost zračnog prometa Sjedinjenih Država i Europe upozorile su još u travnju pilote na potencijalni rizik lete li u ukrajinskome zračnom prostoru ili blizu njega, javio je u četvrtak Reuters.

Predstavnica britanskoga prijevoznika British Airways rekla je da njihovi zrakoplovi ne lete u ukrajinskome zračnom prostoru, "osim jednom na dan, na liniji između Heathrowa i Kijeva, ali Kijev je nekoliko stotina kilometara od mjesta pada malezijskoga zrakoplova", rekla je.

Francuska je, kako prenosi agencija AFP, pozvala sve francuske zračne prijevoznike da izbjegavaju ukrajinski zračni prostor, rekao je državni tajnik u ministarstvu prometa Frederic Cuvillier.

Američka uprava izdala je 23. travnja "posebnu obavijest" američkim prijevoznicima u vezi s ukrajinskim zračnim prostorom i preporučila da bez posebnog odobrenja američkih vlasti ne lete u zračnome prostoru krimskoga grada Simferopolja.

U toj je obavijesti i upozorenje u vezi s letenjem i u druge dijelove Ukrajine, pa i u Kijev, Lviv, Dnipropetrovsk i Odesu. Rečeno im je "da budu iznimno oprezni zbog stalnog potencijala za nestabilnost". To upozorenje na snazi će biti do 23. travnja 2015.

Europska agencija i agencija za civilno zrakoplovstvo Ujedinjenih naroda ICAO upozorili su da su zračni prijevoznici izloženi "velikome riziku" u tome području, te im preporučili da biraju alternativne pravce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:44