NIKOTIN VS THC

PROMJENA TRENDA Španjolska ima više novih pušača marihuane nego cigareta

Kanabis je u 2013. godini prvi put kušalo 168.677 osoba dok je prvu cigaretu zapalilo njih 142.282. Marihuanu ili kanabis mnogi ne smatraju opasnom drogom pa je među ukupnim brojem novih korisnika 36 posto maloljetnika.
 AFP PHOTO/ROBYN BECK/FILES

MADRID - Španjolska, vrata Europe za ilegalni uvoz lakih droga sa sjevera Afrike, ima više novih pušača kanabisa nego cigareta, pokazuje najnovija statistika španjolske vlade.

Kanabis je u 2013. godini prvi put kušalo 168.677 osoba dok je prvu cigaretu zapalilo njih 142.282, podatak je ministarstva zdravlja.

Marihuanu ili kanabis mnogi ne smatraju opasnom drogom pa je među ukupnim brojem novih korisnika 36 posto maloljetnika.

"Godinama već pušim travu jer me smiruje, a počela sam sa 16 godina", rekla je za Hinu Maria Suarez, 28-godišnja profesorica francuskog jezika u jednoj privatnoj školi u Madridu.

Ta droga nije legalizirana no dostupna je diljem Španjolske. Često je jeftinija od cigareta što u zemlji pogođenoj gospodarskom krizom i s najviše nezaposlenih u EU nakon Grčke, ima utjecaja.

Kutija cigareta stoji između 5 i 6 eura, a za 3 eura moguće je kupiti pet "jointova".

Španjolska policija je u Murciji, na jugu zemlje, uhitila četiri osobe koje su ih prodavale 12-godišnjacima ispred škole za 1 euro.

Četvrtina španjolskih pušača kanabisa ima problema sa zdravljem i društvenim odnosima, ističu u ministarstvu zdravlja.

"Rizik je puno veći kod djece nego kod odraslih", istaknuo je Francisco Babin, voditelj vladina programa vezanog za droge.

Velike količine kanabisa ulaze u zemlju brodovima iz susjednog Maroka koji je uz Afganistan najveći svjetski proizvođač te droge. U Španjolskoj je zaplijenjeno 26 posto od ukupno zaplijenjenog kanabisa u svijetu, podatak je UN-a za 2012. godinu.

Iz Španjolske se dalje izvozi u europske države ili pak ondje konzumira, posebice ljeti kada zemlju posjete milijuni turista.

"Do jointa se ovdje dolazi bez problema", kaže Suarez koja puši u svom stanu.

No mnogi se ne ustručavaju zapaliti na ulici ili nogometnim stadionima.

U Španjolskoj pak postoji 381 klub za pušenje kanabisa od čega je njih 47 posto u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji, dok ih je u Madridu 16 posto, ali ta mjesta nisu zakonom regulirana. Lijeve stranke u sjevernoj pokrajini Navarri progurale su kroz parlament zakon koji legalizira konzumaciju u specijaliziranim mjestima čime je u prosincu ta regija postala prva s takvim uređenim zakonom.

Prema anketi provedenoj na 23.000 građana, kanabis je 2013. kušalo njih 9,2 posto, a dvije godine ranije tako se izjasnilo njih 9,6 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:12