AMERIČKE TVRDNJE

PROPAST ISLAMSKE DRŽAVE NA MEDITERANU? Mislili su iz Sirije i Iraka bježati prema Libiji, ali taj bi im se plan mogao potpuno raspasti

SIRT - Islamska država gubi sve više teritorija u svojem glavnom uporištu u Siriji, a odnedavno se suočava sa sve više poteškoća pri uspostavljanju zamjenskog uporišta u Libiji, javlja britanski The Independent.

Prema izvještaju Centra za borbu protiv terorizma na West Pointu, ISIS je pretrpio nekolicinu poraza u Libiji i ima ozbiljnih problema sa širenjem u toj državi. Unatoč tome, ISIS je i dalje ‘nasilna prijetnja’ u Libiji.

Ipak, kada bi islamisti bili prinuđeni preseliti se iz Iraka i Sirije u Libiju, o čemu se sve češće priča, tamo bi imali siromašniju i ograničeniju organizaciju s manje osoblja, prihoda i narativnih elemenata vladavine i sektaštva kojima se do sada koristila kako bi preživjela i širila svoj utjecaj.

Iako je ISIS proglasio čak tri provincije (vilajeta) u Libiji, pod njihovom kontrolom nalazi se samo grad Sirt i područje oko njega. Doduše, riječ je o strateški nimalo nevažnom teritoriju.

Teren u Libiji većinom je pustinja, u kojoj se teroristi nemaju gdje sakriti, te gradovi, u kojima se brojne paravojne formacije bore za premoć nakon pada diktatora Moamera Gadafija.

- Kada se Islamska država pokušala proširiti iz Sirta na istok i zapad, naišli su na gradove pod kontrolom drugih vojnih skupina koje su ih zaustavile, poput Abu Qrayna na zapadu i Ajdabiye na istoku, stoji u izvještaju Centra.

ISIS u Libiji ima i financijske probleme. Iako u toj državi postoje naftne zalihe, koje su velik izvor financiranja islamista u Siriji i Iraku, prodaja nafte iz Libije ide vrlo slabo. Također, ne ide ni ubiranje poreza od lokalnog stanovništva, koji su glavni izvori prihoda za ISIS u Iraku i Siriji.

Ukoliko dođe do urušavanja Islamske države u Iraku i Siriji, libijski ogranak vjerojatno ne bi bio u stanju sam se financirati.

Europska unija i zapadne zemlje ipak su zabrinute zbog islamista u Sirtu, jer se radi o gradu koji je manje od 650 kilometara daleko od Sicilije.

- Europljani bi mogli sve više pritiskati SAD da poduzme akciju u Libiji pa bismo mogli vidjeti više zračnih udara i desante specijalnih postrojbi, rekao je Aaron Zelin, član Instituta za bliskoistočnu politiku u Washingtonu.

Zelin ne vjeruje da bi moglo doći do ‘velike invazije’ zapadnih sila na Libiju te da će lokalne snage potjerati ekstremiste, kao što su to učinile i u drugim gradovima.

U međuvremenu, Sirt je grad u kojem nedostaju čak i osnovni preduvjeti za život - benzinske postaje su prazne, bolnice ne rade, a brojne barikade ćine putovanje vrlo otežanim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:33