U PROBLEMIMA ZBOG POGREŠAKA U POSLOVANJU

Propast Obamina najdražeg bankara Jamie Dimona: Preživio je skandal oko Madoffa, ali može li i gubitak dvije milijarde?

ZAGREB - Sjajna reputacija nevjerojatnog bankara, koju je Jamie Dimon uživao godinama na Wall Streetu, gotovo je preko noći narušena. Taj omiljeni bankar Baracka Obame, koji je financijsku krizu uspio prebroditi bez većih teškoća i osigurati profite banci JP Morgan Chase, sada je pred zidom.

Sve kao da je nestalo nakon vijesti iz Londona o strašnim gubicima. Kralju Wall Streeta narušen je ugled nepogrešivog menadžera, čvrstog bankara, za kojeg je Warren Buffet govorio da funkcionira kao financijski robot.

Gubitak od dvije milijarde dolara jedan je od najvećih bankarskih gubitaka u novijoj povijesti Amerike. Za neke i najava moguće financijske katastrofe. Tek sljedećih dana priča će se do kraja razjasniti, a ostavke su već počele pljuštati.

Početak razmirica

Jamie Dimon, pedesetšestogodišnjak koji je odrastao u Queensu, unuk je grčkih emigranata, a njegov je djed u Ameriku došao 1919. Otac Jamiea Dimona bio je broker koji je više godina radio za Merrill Lynch.

Sam Dimon počeo je karijeru u American Expressu, a mentor mu je tijekom osamdesetih i devedesetih bio legendarni bankar Sanford Weill. Kako je Weill mijenjao poslove, tako je za njim išao i Dimon. Zajedno su 1998. radili na spajanju Citicorpa i Bank od Travelers Group i formirali Citygroup, najveću američku banku u to vrijeme.

Tada su počele i razmirice između mentora i učenika, pa je Weill otpustio Dimona te iste godine.

Sljedeće dvije godine Dimon je čitao i čitao, prije svega biografije velikih svjetskih državnika te pohađao i satove boksa. Godine 2000. dolazi na čelo banke iz Chicaga, Bank One, koja je u to vrijeme bila veliki gubitaš. U sljedeće tri godine uspio je nekim čudom preokrenuti njeno poslovanje.

Dimon je uspio u gotovo nemogućem pa je banka postala profitabilna! Godinu dana poslije spojio je tu banku s JP Morgan Chaseom, a 2006. Dimon ostvaruje svoj san i dolazi na čelo tradicionalne banke koja je predstavljala američku financijsku moć. Strpljivo je gradio ugled, a bankari su u njemu gledali sposobnog čovjeka koji može oživjeti one za koje je poslovna smrt bila realnost.

A to u svijetu američkih financijaša predstavljalo nevjerojatnu vještinu pa je Dimon i u JP Morganu nastavio vuči poteze koji su se ubrzo pokazali sjajnima.

Ubrzo je postao jedan od najmoćnijih i najpoznatijih američkih bankara. Iz prvog naleta krize JP Morgan Chase izašao je kao još jača, veća i zdravija banka.

Jamie Dimon, kao dugogodišnji demokratski donator, počeo se sve više baviti i politikom. Od tada se spominjao i kao omiljeni bankar predsjednika Obame, koji ga je također izuzetno cijenio. Govorilo se da se pokazao kao istinski domoljub, koji je vlastitoj zemlji pomogao za vrijeme krize. A u Americi nema većeg domoljuba od onoga koji uspije u svijetu financija, svojoj zemlji vratiti stari sjaj, još k tome na Wall Streetu.

Krizne situacije

Ali, Dimon nije bio naivan. Dobro je znao kakve sve zamke predstoje na putu da se ostane zvijezda na bankarskom nebu. U nekoliko navrata morao je uložiti nevjerojatan trud, talent, ali i koristiti malo sreće, u rješavanju kriznih situacija kroz koje je prolazio stup američkoga bankarskog sustava, JP Morgan Chase. Uspio je. Zvali su ga američkim “najmanje omraženim bankarom”. Čovjekom koji može riješiti i najsloženije probleme.

Bilješke je pisao rukom, po tome je bio poznat, i to pedantno, a uvijek je zapisivao i zadatke koje tijekom dana mora obaviti. Upravljanje rizicima nosilo je i najveći rizik, a Dimon je u tome bio čudotvorac. Warren Buffet javno se hvalio kako i sam kupuje dionice banke, jer vjeruje Dimonu.

JP Morgan Chase pojam je američkog bankarskog sustava i sve se, kada je riječ o novcu, vrti upravo tamo. Nema im ravnih u poslovanju kreditnim karticama, kreditima za prodaju automobila, a u investicijskom bankarstvu su rame uz rame s Goldman Sachsom. Ali, kada se govori o cjelokupnom poslovanju, ni Goldman Sachs ne može se mjeriti s JP Morgan Chaseom. A po zlu je krenulo kada je nevjerojatni bankar morao priznati londonski gubitak od dvije milijarde dolara i kada su dionice strmoglavo počele padati.

Čini se da je pukla i politička ljubav bankara i predsjednika. Opravdavajući se zbog gubitaka, Dimon je ustvrdio da nije postignuta dobra suradnja između vlade i bankovnog sustava, što je neizravno išlo na Obamin račun. S druge strane, Elizabeth Warren, demokratska kandidatkinja Massachusettsa za Senat i bivša bliska suradnica predsjednika Obame, pozvala je Dimona da podnese ostavku na mjesto jednog od direktora banke saveznih pričuva u New Yorku, važnog posrednika između Wall Streeta i Washingtona. “Moramo zaustaviti krug bankara koji poduzimaju riskantne aktivnosti”, rekla je E. Warren.

Demokrati su inače, na temu rizičnih bankara, bili vrlo strogi prema republikancima, još iz vremena dok je u Bijeloj kući sjedio George W. Bush. Sada im se to vraća. A Jamie Dimon grčevito poziva i demokrate i republikance da “noževe ostave po strani” i rade u interesu Amerike.

Velika pogreška

Priča o visokom, mršavom, sjedokosom, naočitom bankaru onakva je kakvu Amerikanci vole. U pozadini svega je uvijek i samo uspjeh. I dok je taj uspjeh bio neprikosnoven, priča je bila posve glamourozna. Dimon je studirao na Harwardu, a nikad mu nitko do sada nije poricao nevjerojatne sposobnosti.

Sve je bilo samo u superlativima. A bilo je u povijesti JP Morgan Chasea mnogih nedoumica, pa i ona koliko je Jamie Dimon znao o velikoj prijevari Bernieja Madoffa. I kada je za nju uopće saznao. Navodno, Dimon je o svemu znao i prije nego što je prijevara otkrivena, a ništa nije učinjeno.

Sada Dimonu nije ostalo ništa osim da se ispričava Amerikancima. “Učinili smo veliku pogrešku. I za to nema opravdanja. Banka je bila glupa”. I što sad? Odlazi li kralj američkih bankara, koji se odupirao regulaciji nad bankama ili će Dimon ipak dobiti još jednu šansu. Tko zna, jer Amerikanci ne praštaju greške kad je riječ o novcu.

Zašto ga napadate? Jako puno radi i plaća poreze...

Takozvani ‘kralj Wall Streeta’ Jamie Dimon živi u luksuznom stanu na Upper East Sideu u New Yorku.

Kada su prosvjedi potresali Sjedinjene Države, pred vratima njegova stana okupilo se nekoliko stotina ljudi. Oni koji su hodočastili po mjestima gdje žive najbogatiji stanovnici New Yorka, među kojima su bili filantrop i politički aktivist David Koch, investicijski menadžer John Paulson i medijski mogul Rupert Murdoch. “Bio sam sigurniji u Libanonu, nego u New Yorku”, izjavio je tada rezignirani sjedokosi Dimon.

Kada su mu pred kućom kampirali prosvjednici u “maršu na milijardere”, branio ga je i gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg. “Znajte, Jamie Dimon je jedan od najvećih bankara, on je donio u grad više novca nego bilo koji drugi bankar. Puno je napravio. Uzorni je građanin, teško i puno radi i plaća poreze. Ne znam koji je smisao da ga se napada”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:09