VLASTI SVE NIJEČU

PROPAST VENEZUELE: STIGLI PODACI O EGZODUSU NEVIĐENIH RAZMJERA U nekoliko godina država ostala bez gotovo 10 posto populacije

 REUTERS

Gotovo 2,5 milijuna građana Venezuele napustilo je zemlju zbog ekonomske i političke krize od 2014., izjavili su stručnjaci dok se predstavnici 13 latinskoameričkih zemalja sastaju u Quitu kako bi koordinirali svoj odgovor na masovni priljev migranata.

"Trebamo učiniti krizu vidljivom i pružiti ekonomsku pomoć" zemljama koje prihvaćaju migrante i samim migrantima, rekao je u ponedjeljak vršitelj dužnosti ekvadorskog ministra vanjskih poslova Andres Teran na početku dvodnevne regionalne konferencije o migrantima iz Venezuele koja se održava u Ekvadoru.

Među okupljenima na konferenciji nema predstavnika Venezuele jer ona niječe da joj se događa masovni egzodus građana.

Međutim, organizatori kažu da je egzodus poprimio "dramatične" razmjere ove godine. Samo susjedna Kolumbija primila je gotovo milijun Venezuelaca.

Na konferenciji će se tražiti humanitarna rješenja kako bi se pomoglo migrantima iz Venezuele koji riskiraju da ostanu bez posla ili da ih poslodavci izrabljuju, kao i da postanu žrtve seksualnog iskorištavanja, trgovine ljudima ili ksenofobije, kazao je Teran.

Dodao je da oni također imaju poteškoće vezano za pristup zdravstvenom sustavu i obrazovanju.

Na konferenciji su se okupili visoki dužnosnici iz Argentine, Bolivije, Brazila, Čilea, Kolumbije, Kostarike, Dominikanske Republike, Ekvadora, Perua, Meksika, Paname, Paragvaja i Urugvaja, priopćilo je ekvadorsko ministarstvo vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:01