ADELE, RADIOHEAD...

PROPAST YOUTUBEA Čelnici Googlea blokirat će sve neovisne izvođače dok ne pristanu na nove uvjete

 AFP

Volite li slušati Adele, Arctic Monkeys, Jacka Whitea ili Radiohead, pripremite se na vjerojatnost da svoje omiljene izvođače uskoro, a to znači već za nekoliko dana, nećete moći pronaći na YouTubeu.

Ta Googleova podružnica najavila je da će blokirati videozapise spomenutih izvođača jer njihove nezavisne izdavačke kuće odbijaju prihvatiti uvjete koje je YouTube pred njih stavio povodom uvođenja svog pretplatničkog glazbenog servisa, koji za cilj ima ponuditi gledanje muzičkih videa bez reklama te download pjesama na mobilne aparate.

Spomenuti bi pretplatnički servis u testni pogon trebao biti pušten za koji dan, a glasnogovornik YouTubea potvrdio je za Guardian da će glazba izvođača čiji izdavači nisu pristali sudjelovati u servisu biti blokirana, odnosno korisnici spotove neće moći gledati ni s reklamama, ni bez njih.

Ova kontroverzna odluka mogla bi za posljedicu imati blokadu čak trećine svih glazbenika s YouTubea, jer upravo ih toliko svoju glazbu na tržište plasira putem manjih, nezavisnih izdavačkih kuća, izvan kontrole nekolicine globalnih izdavačkih konglomerata.

Ti konglomerati - Universal, Warner i Sony - s YouTubeom su potpisali lukrativne ugovore, dok je nezavisnima YouTube ponudio ugovore bagatelne vrijednosti po sistemu uzmi ili ostavi.

'YouTube ide ravno u propast', komentirala je Alison Wenham, direktorica WIN-a, cehovske organizacije nezavisnih izdavača. Dodala je da su u YouTubeu potpuno pogrešno procijenili stanje na tržištu.

'Pokušavali smo i nastavit ćemo pokušavati uvjeriti YouTube da shvati koliko je indie glazba važna bilo kojem muzičkom servisu i zašto bi je u tom smislu trebalo vrednovati. Fanovi žele servis koji će im ponuditi široki raspon glazbe. To mogu pronaći na servisima kao što su Spotify ili Deezer, koji imaju sjajne odnose s nezavisnim izdavačima', rekla je još Wenham.

U YouTubeu zasad tvrdoglavo odbijaju prihvatiti argumente druge strane, ali ne treba iznenaditi da do nekakvog dogovora dođe nakon što deseci milijuni fanova svoju omiljenu glazbu budu počeli tražiti na nekim drugim, YouTubeu konkurentskim online mjestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:16