FRANJO I BENEDIKT

PROŠLO JE 7 GODINA OD POTEZA KOJI JE ŠOKIRAO SVIJET U Vatikanu se tog dana dogodilo nešto čega nije bilo 700 godina

 AFP

Sedam godina nakon iznenađujućeg odreknuća, Benedikt XVI., fizički oslabio zbog godina, ali i dalje intelektualno žustar, ne uspijeva ostati u sjeni svog argentinskog nasljednika Franje i time stvara dojam "dvojice papa" sukobljenih oko nekih pitanja.

Njemački intelektualac Joseph Ratzinger 11. veljače 2013., u dobi od 85 godina, iznenađenim je kardinalima na latinskom objavio da će odstupiti s dužnosti pape, što se nije dogodilo sedam stoljeća.

Idućih pet godina neobična je kohabitacija između 265. i 266. pape prolazila bez trzavica.

No, papa Benedikt XVI., nenadmašan teolog, u mirovini je nastavio pisati o važnim crkvenim temama, pa su znale izbiti nesuglasice s aktualnim poglavarom Katoličke crkve. Posljednja točka prijepora je tema ženidbe svećenstva.

Franjo će u srijedu objaviti svoj stav o braku svećenika nakon što je sinoda amazonskih biskupa u listopadu predložila da se zaređenje omogući vjenčanom domorodačkom stanovništvu. Neki smatraju kako bi ta iznimka riješila problem nestašice svećenika u udaljenim dijelovima Amazonije.

Vatikan inzistira kako je Franjo o tome imao stav već u prosincu, odnosno prije objave knjige u kojoj se kritizira odluka sinode i zagovara celibat svećenika. Kao autori knjige bili su potpisani Benedikt XVI. i konzervativni gvinejski kardinal Robert Sarah.

Dio vatikanskih promatrača tvrdi da je Franji knjiga zasmetala.

Benedikt se preko svog privatnog tajnika, njemačkog nadbiskupa Georga Gänsweina, pokušao ograditi od publikacije, objasnivši da nikad nije odobrio da ga se supotpiše kao autora. Benediktovo ime povučeno je s kasnijih izdanja, ali šteta je već bila počinjena - umirovljeni papa je poslao poruku o važnosti celibata svećenstva uoči objave Franjinog stava o tome.

Benedikt je uznemirio duhove i u travnju 2019. kad je za pedofiliju u Crkvi okrivio seksualnu revoluciju šezdesetih i odsutnost Boga u modernom društvu.

Franjo, pak, tvrdi da problemi nastaju unutar Crkve te je kritizirao "klerikalizam", odnosno osjećaj superiornosti svećenstva koji ih je odvojio od vjernika.

Gänswein, čije dužnosti su uključivale i organizaciju Franjinih audijencija, nije viđen u javnosti uz aktualnog papu od objave sporne knjige.

Čini se da je Nijemac maknut u stranu i da mu je rečeno da više vremena provodi brinući se za ostarjelog Benedikta.

Benedikt je onemoćao

Dokumentarac bavarske televizije u siječnju je prikazao krhkog Benedikta, u invalidskim kolicima, kako govori slabašnim glasom. Bivši papa više ne predvodi mise u samostanu unutar vatikanskih vrtova, ukrašenima obiteljskim fotografijama i bavarskim suvenirima.

Bivši papa, koji si je dao titulu pape "emeritusa", zamijenio je papinske crvene cipele redovničkim sandalama, no unutar vatikanskih zidina i dalje nosi bijeli mantil.

Gänswein, koji živi u istom samostanu, u dokumentarcu govori: "Pri hodu se vidi da je oslabio".

On je prije tri godine objasnio fenomen "dvojice papa".

"Nema dvojice papa, nego je proširen 'kabinet', s jednim aktivnim i jednim kontemplativnim članom".

Takve izjave osnažile su tradicionalističko krilo u Vatikanu koje Franju smatra nelegitimnim i sve Benediktove tekstove tumači kao kritiku njegova nasljednika.

Prošli tjedan to je pokušao otkloniti državni tajnik Pietro Parolin, druga najmoćnija osoba u Vatikanu, poručivši kako je Franjo jedan i jedini papa.

"Prestanimo govoriti o dva suverena poglavara, jer papa je samo jedan, onaj koji ima papinske ovlasti - Franjo", rekao je Parolin.

No, popularna kultura prigrlila je ideju dva autoriteta u Vatikanu.

Film "Dvojica papa" brazilskog redatelja Fernanda Meirellesa prikazuje razgovore autoritarnog njemačkog pape kojega glumi Anthony Hopkins i budućeg papu iz Argentine, u interpretaciji Jonathana Prycea, ljubitelja nogometa koji Benedikta želi naučiti plesati tango.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:31